De strijd tegen het coronavirus is inmiddels al maanden bezig. Het aantal besmettingen neemt het ene moment toe en het volgende moment weer af. Massaal hebben we ons vastgehouden aan het vaccinatieprogramma dat eraan zat te komen. Na 10 maanden is het eenmaal zover en wordt er volop gevaccineerd in Nederland. Naast dat er veel wordt gevaccineerd, staan ook de andere onderzoeken niet stil. Een onderzoek wat van groot belang is voor Nederland, is het onderzoek naar het aantal mensen die antistoffen dragen.
13,3% van de bloeddonoren hebben antistoffen tegen corona
Het onderzoek naar de hoeveelheid mensen met antistoffen wordt gedaan bij de mensen die bloed doneren. Aan de hand hiervan kan er een inschatting worden gemaakt over het percentage mensen dat antistoffen bij zich draagt. Uit dit onderzoek komt er naar voren dat 13,3% van de bloeddonoren sporen van antistoffen in het lichaam hadden. Wanneer je 13,3 procent van de gehele bevolking pakt, komt dit dus neer op 2,3 miljoen mensen.
Hoe groot is de stijging van het aantal mensen met antistoffen tegen corona?
Voor dit onderzoek is er in december ook een onderzoek verricht naar het aantal mensen met antistoffen. Op dat moment stond het percentage op 10,3%. Dit houdt in dat er in ongeveer een maand tijd 3% bij is gekomen. De provincies waar de meeste mensen met antistoffen worden aangetroffen, is in Limburg en Noord-Brabant.
Blijven de corona antistoffen langdurig actief?
Sanquin is het bedrijf dat onderzoek doet naar het percentage mensen dat antistoffen heeft. Daarnaast voeren zij tegelijkertijd een onderzoek uit waar er gekeken wordt naar hoe lang de antistoffen nog werkzaam zijn. Uit dit onderzoek komt er naar voren dat de mensen die acht maanden geleden zijn onderzocht, nu nog steeds werkzame antistoffen hebben. In het bloed is er het merendeel van de mensen het antistof igC aangetroffen. Dit anti stof zorgt ervoor dat mensen langdurig beschermd zijn.
Niet alleen in Nederland komt dit uit onderzoek naar voren
Naast dat deze resultaten naar voren komen in het onderzoek van Sanquin, komen andere Europese landen tot dezelfde conclusie. Dat een besmetting ervoor zorgt dat we daarna langdurig beschermd zijn is dan ook erg positief nieuws. In het Nijmeegse ziekenhuis Radboud UMC kregen de medewerkers van het ziekenhuis het verzoek om zich nog niet in te laten enten als ze in de afgelopen drie maanden besmet zijn geweest. Dit omdat het vaccin dan beter bij iemand ingespoten kan worden die er meer baat bij heeft.
Hoeveel corona antistoffen zijn er nodig?
Het resultaat van dit onderzoek is erg positief. Echter, voorlopig is het nog niet duidelijk hoeveel antistoffen een persoon daadwerkelijk nodig heeft. Pas wanneer het zeker is dat de mensen in ieder geval de komende jaren beschermd zouden kunnen zijn met hun eigen antistoffen, kan er worden besloten om de mensen die het virus al hebben gehad, niet in te enten.