Corona-antistoffen bij meer dan 5 procent van de Nederlanders aangetroffen

Het coronavirus heeft de samenleving al erg lang in haar greep. De afgelopen tijd komt er gelukkig steeds meer positief nieuws naar buiten. Zo zijn er bijvoorbeeld een aantal coronavaccins bijna klaar om in gebruik te nemen. Naast dat er veel mensen gevaccineerd zullen worden, zijn er nu ook al veel mensen met corona-antistoffen in het bloed. Zo komt er uit een rapport van Hugo de Jonge naar voren dat 5,1% van de Nederlanders beschikt over antistoffen. 

De stand van zakenbrief

In de stand van zakenbrief staat vermeld dat 5,1% van de Nederlanders beschikt over antistoffen. Om tot deze gegevens te komen, is er bij duizenden mensen een onderzoek gedaan naar het bloed. Het is hierbij wel van belang om te weten dat het hierbij gaat om een tussenrapportage. Het definitieve rapport zal eind van deze maand gepubliceerd worden. Naast dat er nu een rapportage naar buiten is gekomen, zijn er ook al eerder rapportage openbaar gemaakt. Zo hadden rond april 2,8% van de mensen antistoffen en was dit in juni gestegen naar 4,5%. De stijging van juni tot vandaag is enigszins gering te noemen.

Immuniteit tegen corona

De mensen die antistoffen aan hebben gemaakt tegen het coronavirus, zullen zeer waarschijnlijk het virus niet nog een keer kunnen krijgen. Dit wordt ook wel omschreven als immuniteit. Dat er op dit moment 5,1% van de Nederlanders zou beschikken over antistoffen is semi-positief nieuws te noemen. Het nadeel hiervan is wel dat als we op deze manier door zouden gaan zonder vaccin, het erg lang zou duren voordat we groepsimmuniteit zouden hebben. 

corona stand van zaken

Naast dat het niet snel genoeg gaat, blijft het ook de vraag in hoeverre je op lange termijn immuun bent voor het coronavirus. Doordat het virus er nog maar zo kort is, kan hier nog geen duidelijk antwoord op gegeven worden. 

De routekaart leidt ons door de coronacrisis heen

In Nederland is er een routekaart waarin aan staat gegeven welke maatregelen er in welke fase worden getroffen. Momenteel bevinden we ons in fase 4. Dit komt overeen met zeer ernstig. Na fase 4 is er alleen nog een fase 5. Een fase 5 staat gelijk met een volledige lockdown. In fase 4 gelden er ook strenge maatregelen. Zo blijft het voorlopig de bedoeling om sociale contacten zoveel mogelijk te beperken. Daarnaast is het de bedoeling dat je zoveel als mogelijk een mondkapje draagt. Wat betreft de mondkapjes zal het van 1 december wettelijk verplicht zijn om dit op een aantal plekken te dragen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie