corona afname

De effecten van het op grote schaal toedienen van de verschillende coronavaccins beginnen steeds meer zichtbaar te worden in de nieuwste cijfers. Dat is eindelijk eens positief nieuws wat met het coronavirus te maken heeft. Het aantal sterfgevallen door corona was al aan het dalen en deze daling is deze week verder doorgezet. Dit is gebleken uit de nieuwste cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek(CBS) die vrijdag gepubliceerd zijn. Uit deze cijfers blijkt volgens het CBS dat vooral het aantal sterfgevallen onder mensen die 80 jaar of ouder zijn is afgenomen. 

corona afname

Minder sterfgevallen dan verwacht

Het aantal sterfgevallen als gevolg van het coronavirus is de afgelopen weken steeds meer aan het afnemen. Ook het totale aantal sterfgevallen in Nederland neemt daarmee af. Vorige week overleden er naar schatting zo’n 3100 mensen. Dat zijn ongeveer honderd mensen minder dan een week eerder. Het aantal sterfgevallen van afgelopen week lag zelfs lager dan het normale aantal sterfgevallen rond deze tijd van het jaar. Statistici stellen het normale aantal sterfgevallen vast door te kijken naar de sterftecijfers van eerdere jaren en verschillende demografische trends. Hieruit is gebleken dat er normaal ongeveer 300 mensen meer zouden overlijden dan vorige week is gebeurd. 

Vaccinaties

De vaccinatiecampagne is vermoedelijk de oorzaak van de afname van het aantal sterfgevallen. Dit is zeer waarschijnlijk, maar volgens het CBS is daar op dit moment nog geen hard bewijs voor. Daarom kunnen we nu niet met zekerheid zeggen of de afname van het aantal sterfgevallen wordt veroorzaakt door het coronavaccin, maar dit is wel zeer aannemelijk. Zo is het bijvoorbeeld zo dat vooral mensen die ouder zijn dan tachtig en in een verpleeghuis wonen zijn gevaccineerd. Dat zou een logische verklaring zijn voor de afname van het aantal sterfgevallen binnen deze groep. Er zijn ook mensen die het feit dat oversterfte vaak gevolgd wordt door ondersterfte als een mogelijke verklaring geven. 

corona vaccin 13

Sinds week 6 ondersterfte onder ouderen

Al sinds week 6 van dit jaar liggen de sterftecijfers onder mensen van ouder dan tachtig onder het verwachte niveau. Dat is een goede ontwikkeling die verklaard zou kunnen worden door de coronavaccins en het feit dat mensen meer binnen zitten als gevolg van de maatregelen. Niet alleen onder ouderen stierven er minder mensen dan verwacht, ook onder mensen die op de intensive care hebben gelegen lag het sterftecijfer lager dan het verwachte niveau. Voor deze periode van ondersterfte was er een lange periode van oversterfte die volgens het CBS volledig werd veroorzaakt door het coronavirus.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten