Steun voor coronabeleid neemt af, 59% wil versoepelingen

De kappers en andere contactberoepen zijn inmiddels al enkele dagen open. Toch zijn er nog steeds veel mensen die ondanks het oplopende aantal coronabesmettingen vinden dat het tijd is voor nog meer versoepelingen. Zij vinden dat de lockdown lang genoeg heeft geduurd en dat bepaalde sectoren weer open mogen. Zo is het volgens veel mensen best mogelijk om de horeca weer meer ruimte te geven om hun zaak te openen. Op dit moment kunnen restaurants hun eten alleen laten afhalen. Dit zorgt natuurlijk voor wat inkomsten, maar voor de meeste restaurants is het niet eens de helft van de normale omzet.

corona beleid

Steun voor het coronabeleid

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het draagvlak voor de maatregelen. Tijdens zo’n onderzoek worden veel mensen ondervraagd over wat zij vinden van de maatregelen die er op dit moment zijn. Hen wordt dan gevraagd of zij het nodig vinden om de coronamaatregelen te versoepelen of dat zij vinden dat de regels op dit moment goed zijn. Als er veel besmettingen zijn zie je meestal dat het draagvlak voor de coronamaatregelen groter wordt. Mensen vinden het dan belangrijker dat er minder mensen ziek worden dan dat er meer versoepelingen van de maatregelen komen.

Steeds minder steun voor de maatregelen

Uit het meest recente onderzoek van I&O research is gebleken dat er in Nederland steeds minder steun is voor de coronamaatregelen. Eind januari is er ook onderzoek gedaan naar het draagvlak voor de maatregelen. Toen bleek dat zo’n 75 procent van de Nederlanders achter de maatregelen die er op dat moment waren stond. De steun voor het coronabeleid neemt steeds meer af. Het meest recente onderzoek heeft uitgewezen dat op dit moment slechts 62 procent van de Nederlanders achter het coronabeleid staat. Dit is gebleken uit een onderzoek wat werd gedaan onder 2685 Nederlanders. 

Vooral weinig steun voor economische maatregelen

De steun voor de economische maatregelen is de afgelopen tijd het snelst afgenomen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan de maatregelen die er voor zorgen dat de horeca op dit moment nog steeds is gesloten. Steeds meer mensen vinden dat het tijd is om de restaurants en terrassen weer te openen aangezien de ondernemers al maanden geen inkomsten hebben. Hierdoor is de kans dat er veel bedrijven failliet gaan steeds groter aan het worden. Daarom vindt ongeveer zes op de tien Nederlanders dat de terrassen weer open zouden kunnen.

corona mondkapje

Steun voor maatregelen neemt voor het eerst af

Volgens het onderzoeksbureau neemt de steun voor strengere coronamaatregelen voor het eerst af. Eerdere onderzoeken wezen uit dat het vertrouwen in de nieuwe maatregelen juist toenam wanneer er verdere versoepelingen werden doorgevoerd.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie