Boosterprik weer telefonisch inplannen voor 18+’ers

Door onderbezetting werd het voor een lange periode afgeraden om telefonisch een boosterprik afspraak in te plannen. GGD GHOR Nederland riep op om online de afspraak in te plannen, en communiceerden ze geen telefoonnummer door van het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer. De callcenter was onderbezet, waardoor er dagelijks honderdduizenden oproepen niet beantwoord konden worden. Verder was het voor een lange periode ook niet mogelijk om je afspraak te annuleren, te verplaatsen of te wijzigen. Alle 18-plussers hebben sinds gisteren weer de mogelijkheid om telefonisch contact op te nemen met het landelijke afsprakennummer om hun boostervaccinatie in te plannen.

Online boosterprik inplannen

De boosterprik afspraak kan, naast telefonisch, ook digitaal gemaakt worden. Dit kan via het digitale portaal van www.coronavaccinatie-afspraak.nl. de afspraak wordt bij de GGD gemaakt waardoor je je DigiD nodig hebt.

 • Klik op ‘Ik wil me laten vaccineren’.
 • Klik op ‘maak een afspraak’.
 • Op het scherm zie je de vraag of je een afspraak wil maken voor een extra prik. Je drukt hier op ‘ja’ en ‘volgende’.
 • Op het volgende scherm wordt gevraagd of je de uitnodiging hebt gekregen vanwege je beroep. Klik hier op ‘nee’.
 • Na het invullen van nog een paar vragen kun je een afspraak maken. Hiervoor heb je je DigiD nodig.
 • Je kunt inloggen met je DigiD-app of met je DigiD gebruikersnaam, wachtwoord en SMS-code.
 • Volg de stappen op het scherm. Na het aanmaken en invoeren van een code moet je een QR code scannen met je DigiD-app (als je voor deze optie hebt gekozen).
 • Daarna mag je inloggen op de GGD Online website
 • Kies in het programma jouw postcode en klik op ‘volgende’.
 • Kies daarna de tijd en plaats die jou het beste uitkomt en klik op ‘volgende’.
 • Vul je gegevens in en klik op ‘volgende’.
 • Controleer alle gegevens en klik op ‘Bevestigen’, doe je dat niet dan is de afspraak niet definitief.

Bent u zelf niet vaardig in het gebruiken van internet? Schakel dat vrienden, familie of buren in die u kunnen helpen met het maken van deze afspraak. De plaatselijke bibliotheek biedt ook een Informatiepunt digitale overheid. Daar wordt u gratis geholpen met het inplannen van de boosterprik afspraak.

Landelijke vaccinatie afsprakennummer

Het maken van je online afspraak voor de boosterprik is mogelijk via het afsprakennummer. Medewerkers van de GGD kunnen u ook helpen met het inplannen van je eerste of tweede vaccinatie. Hiervoor kan je de GGD bereiken op 0800- 7070. Dit nummer is zeven dagen per week bereikbaar tussen 08:00 en 20:00 uur. Het landelijke vaccinatie afsprakennummer is ook te bereiken als je vragen hebt over je boosterprik.

Het maken van een afspraak op de digitale of telefonische manier is alleen mogelijk voor mensen die meer dan drie maanden geleden terug volledig gevaccineerd zijn, of al drie maanden hersteld zijn van corona. Wanneer je dus twee maanden terug je tweede prik hebt gekregen, zal u nog moeten wachten tot deze drie maanden geleden gezet is.

Vertraging uitnodigingsbrieven

In verband met een vertraging bij PostNL, zullen alle bewoners van Nederland hun uitnodiging voor de boosterprik voor het einde van januari in de brievenbus hebben. Het duurde erg lang bij PostNL omdat alle uitnodigingen gesorteerd, gedrukt en verzonden moesten worden. Het kon hierdoor voorkomen dat mensen een uitnodiging krijgen, maar hun boosterprik al gezet hebben. Als je de brief thuis ontvangt, maar je al een afspraak hebt ingepland, kan je deze brief ook weggooien.

Er is voor deze vertraging gekozen, om er zo voor te zorgen dat niet iedereen tegelijk een uitnodiging krijgt en dus tegelijk het afsprakennummer zullen bellen. Het uitnodigingsproces heeft ook een doorlooptijd, waardoor er voor vertraging gekozen is. Toch wordt het maken van een afspraak van de boosterprikken op steeds meer locaties niet meer nodig. Sinds het begin van de vorige week kan je op locaties door het land terecht om zonder afspraak je boosterprik te krijgen.

Thuis je boosterprik

Mensen die een boosterprik willen inplannen, en door gezondheidsredenen niet naar een GGD-priklocatie kunnen moeten dit bekend maken bij de GGD via het landelijke vaccinatie nummer. Als je voor je vorige vaccinatie ook aan huis bent gevaccineerd, krijg je een bericht van de GGD over een vaccinatie aan huis. Het is dan bij de GGD al bekend dat u niet naar een GGD-priklocatie kan komen.

Waarom moet ik een boosterprik nemen?

Door de opkomt van de meer besmettelijke omikron-variant wordt iedereen opgeroepen om nu hun boosterprik afspraak in te plannen. Uit onderzoek blijkt dat de eerste vaccinatie na 6 maanden afneemt in effectiviteit. Door de boostervaccinatie bent u dus weer volledig gevaccineerd tegen het coronavirus. Door de ontwikkeling van nieuwere varianten worden de vaccinaties continu verbeterd en aangepast.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie