Boosterprik biedt voor 90% bescherming tegen Omikron

Drie uitgevoerde studies van de American Centers for Disease Control and Prevention laten zien dat de boosterprik de beste bescherming is tegen de corona-variant Omikron. Ze proberen zo het vaccinatieniveau te laten stijgen en mensen over te halen om deze boosterprik te nemen, om zo familie, vrienden en jezelf te beschermen tegen Omikron. Zoals algemeen bekend is de Omikron-variant de meest besmettelijke variant tot nu toe, en is het dus nog belangrijker om jezelf er tegen te vaccineren. Toch baart een nieuwe variant misschien ook nog zorgen. De BA.2-variant wordt momenteel onderzocht voor de gevaren dat het mee kan brengen.

Wanneer volledig gevaccineerd?

Het feit dat de boosterprik de beste bescherming is, hoort bij de eerste gegevens uit de praktijk die het effect van boosterprikken analyseren en onderzoeken. Momenteel zorgt Omikron voor 99% van de corona-gevallen in de Verenigde Staten. De studie werd vrijdag vrijgegeven en heeft de vraag naar boven gebracht of mensen die twee vaccindoses hebben gekregen, nog steeds wel als ‘volledig gevaccineerd’ moeten worden beschouwd.

Ik denk dat we volledig gevaccineerd moeten herdefiniëren als drie doses,” geeft Dr. William Schaffner aan. Dr, Schaffnew is een oude CDC-adviseur voor vaccins, maar was niet bij de studies betrokken.

Drie onafhankelijke studies

De drie studies hebben een hele grote omvang. Deze onderzoeken zijn onder miljoenen gevallen, honderdduizenden bezoeken aan de spoedeisende hulp en tienduizenden ziekenhuisopnames voor volwassenen, uitgevoerd.

Eén van de uitkomsten van de studies is dat een boosterprik voor 90% effectief zal zijn, voor het voorkomen van een ziekenhuisopname. Deze CDC studie was uitgevoerd onder 88.000 ziekenhuisopnames in 10 verschillende staten, in de periode van december en januari, toen Omikron dominant was.

Om een vergelijking te geven: twee prikken met mNRA-vaccins is nog maar voor 57% effectief als de tweede prik minimaal 6 maanden geleden gezet is. Een boosterprik zou voor 82% effectief zijn bij het ontlopen van de spoedeisende hulp. Dit is een uitkomst van een studie onder 200.000 bezoekers in 10 verschillende staten.

Nog een vergelijking: om de bezoeken aan spoedeisende hulp te ontlopen, zouden twee mRNA-prikken voor slechts 28% effectief zijn, als de tweede prik 6 maanden geleden gezet is. “Ik denk dat het de derde dosis is die je echt de beste bescherming geeft,” zei Schaffner.

Deze laatste studie is vrijdag gepubliceerd in het rapport van de CDC: Morbidity and Mortality Weekly Report. Een tweede studie is ook op vrijdag gepubliceerd in het MMWR. Deze studie toont aan dat mensen met drie vaccinaties minder kans zouden hebben om besmet te raken met Omikron. De CDC-onderzoekers ontdekten dat mensen die een boosterprik kregen, dat er ongeveer 149 Omikron-gevallen per 100.000 mensen per week waren. Dit aantal is hoger bij mensen die maar twee doses kregen, 255 gevallen per 100.000 inwoners. Dit onderzoek is uitgevoerd aan de hand van 25 staats- en lokale gezondheidsafdelingen in Amerika.

Een opvallend resultaat uit alle drie de studies is dat niet-gevaccineerde mensen het grootste risico lopen om ziek te worden van corona.

Situatie Amerika

Op dit moment kunnen mensen zich ‘volledig gevaccineerd’ noemen als ze de primaire corona-vaccins gekregen hebben. Deze volledige vaccinatie geldt pas twee weken na ontvangst van het tweede dosis van het mRNA-vaccin. Voor het Johnson & Johnson-vaccin geldt twee weken na de eerste dosis. Voor nu worden de boosterprikken aanbevolen voor iedereen ouder dan 12 jaar en ouder en vijf maanden na hun eerste serie vaccinaties.

Van de Amerikaanse bevolking heeft minder dan de helft hun boosterprik gekregen, van de mensen die in aanmerking komen voor een boosterprik. Hiernaast is een kwart van de totale Amerikaanse bevoking volledig gevaccineerd en heeft hun boosterprik gekregen. Dit komt van de gegevens van de CDC.

Het meest zorgwekkende is dat 20% van de Amerikaanse bevolking, die in aanmerking komt voor om een vaccinatie te krijgen, nog geen enkele dosis van het vaccin heeft ontvangen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie