Boosterprik: 9 mogelijke bijwerkingen

Terwijl de corona-pandemie dankzij de dominante Omikron-variant zich blijft verspreiden, is het geen verassing meer dat er nog veel verwarring heerst rondom de richtlijnen van de Centers for Disease Control and Prevention. Er was vooral verwarring rondom de vaccins en de boosterprikken.

De meeste landen zijn vorig jaar begonnen met het vaccineren, maar omdat de Omikron-variant niet op tijd is gekomen, is het nu aan te raden om een boosterprik te halen. Dit raadt de CDC aan: iedereen die de afgelopen vijf maanden of langer volledig is ingeënt met Pfizer, Moderna of Johnson & Johnson moet een boosterprik halen.

Vaccins werken ongelooflijk goed om te beschermen tegen ernstige ziekten; het bewijs zit in de ziekenhuisgegevens,” geeft Sunaina Suhag aan, M.D. en huisarts bij de Austin Regional Clinic in Austin, Texas. “Over het algemeen zijn de meeste mensen die naar het ziekenhuis moeten met ernstige symptomen als gevolg van Covid, niet gevaccineerd. Dat betekent dat vaccins doen wat we willen dat ze doen – mensen uit het ziekenhuis houden.”

Wat is de boosterprik precies?

Een corona-boosterprik is een extra dosis van het vaccin, die wordt toegediend zodra de originele bescherming (Pfizer, Moderna, Johnson & Johnson) wordt verzwakt. Deze verzwakking gebeurd 5 tot 6 maanden na de laatste prik. De booster wordt gebruikt om voldoende immuniteit te behouden tegen de Omikron-variant.

De reden voor een booster is dat er aanwijzingen zijn dat de effectiviteit van het vaccin begint af te nemen,” legt Dr. Suhag uit. “Een booster helpt de immuniteit in stand te houden om ernstige symptomen te bestrijden. Sommige studies wijzen op een afnemende immuniteit rond vijf tot zes maanden na een voltooide vaccinatieserie, en deze gegevens werden geëvalueerd door de FDA toen ze boosters adviseerden voor volwassenen en, onlangs, kinderen ouder dan 12 jaar.”

De bedoeling van de boosters is dezelfde als de huidige corona-vaccins. De Moderna-booster is in feite de helft van de dosis van het vaccin dat de eerste keren gegeven wordt. Indien u nog geen volledige vaccinatie hebt ondergaan, zal u deze twee prikken eerst moeten krijgen. De CDC geeft aan dat het veilig is om een Pfizer-, Moderna- of Johnson & Johnson-booster te nemen, als u één van deze drie vaccins in de eerste vaccinatie hebt gekregen. Tieners van 12 tot 17 jaar oud moeten de Pfizer-booster krijgen, als ze de Pfizer-vaccinaties hebben gehad.

Bijwerkingen van de boosters

Volgens Dr. Suhag hebben de boosters een vergelijkbaar effect als de eerste vaccinaties die u gekregen hebt. Dit kan betekenen dat u niks voelt, of dat er een reactie kan ontstaan zoals de volgende symptomen:

  • Koorts
  • Pijn op injectieplaats
  • Rillingen
  • Hoofdpijn
  • Misselijkheid
  • Spierpijn
  • Diarree
  • Overgeven

Ik raad u aan uw dag (en de volgende dag) te plannen in de veronderstelling dat u zich ten minste 24 uur lang niet 100% zult voelen,” zegt Dr. Suhag.

Waarom heb ik bijwerkingen, maar mijn huisgenoten niet?

Het is een veelvoorkomend scenario. Jij voelt je niet goed na je boosterprik, en je huisgenoot of partner heeft er helemaal niks van gemerkt. Het voordeel ervan is dat je niks zal merken indien je betrokken bent bij een doorbraakinfectie.

Sommige mensen ervaren bijwerkingen en anderen misschien niet – dit komt omdat elk van onze immuunsystemen uniek is,” zegt Dr. Suhag. “Onze symptomatische reactie op een vaccin kan worden beïnvloed door onze leeftijd, ons geslacht of onze medische voorgeschiedenis. Wees gerust dat je lichaam de gewenste immuniteit zal opbouwen, of je nu lichaamspijn ervaart na je vaccin of niet.”

Korte samenvatting: bij de oorspronkelijke vaccins is de kans groot dat u zich in de eerste 24 uur na de booster slecht voelt. Dit zal iedereen voor lief nemen, omdat het een mogelijke ziekenhuisopname voorkomt. Heb je dan nog niet je eerste dosis of booster genomen? Plan deze dan nu in. Dit kan telefonisch via het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer: 0800-7070 of via www.coronavaccinatie-afspraak.nl.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie