Boris Johnson onder vuur na feestjes mei 2020

Engelse premier Boris Johnson heeft zijn verontschuldigingen aangeboden voor het bijwonen van een evenement in de achtertuin van Downing Street 10 op 20 mei 2020. Op dit moment was het in Engeland verboden om dit soort bijeenkomsten te organiseren als gevolg van strikte coronabeperkingen. Het was een ‘bring your own booze’– feest, waarbij tientallen personeelsleden in zijn huis en tuin waren aan Downing Street.

De premier heeft woensdag zijn verontschuldigingen aangeboden in the House of Commons. In dezelfde periode is hij aan het vechten om zijn leiderschap te redden van het groeiende schandaal rondom het aantal feestjes die hij en zijn personeel hielden tijdens de lockdown. Deze feestjes zijn allemaal gerapporteerd.

Getuigen en families die niet in staat waren om normaal afscheid te nemen van hun geliefden zijn boos. Ze hebben de berichtgeving gedomineerd en hebben met een storm van kritiek van wetgevers, het publiek en de media premier Johnson geconfronteerd.

Veel ongeloof

Johnson heeft bevestigd dat hij de bijeenkomst van 40 mensen had bijgewoond, maar gaf ook aan dat hij het als een werkbijeenkomst zag. Deze bevestiging gaf hij nadat onthullingen over het feestje in mei leidde tot steeds meer oproepen voor de premier om af te treden. Zijn pogingen tot uitleg en verontschuldigingen werden onthaald op het gebied van ongelovigheid en gelach van de oppositieleden.

Er ook kritiek gekomen van leden van Johnson’s eigen Conservatieve Partij, waardoor Britse kranten zich tegen hem keerden. “Ik heb genoeg geleerd om te weten dat er dingen waren die we gewoon niet goed hebben gedaan en ik moet mijn verantwoordelijkheid nemen,” Gaf Johnson aan tijdens een krachtmeting in het Parlement. “Achteraf gezien,” voegde hij eraan toe, “had ik iedereen terug naar binnen moeten sturen.”

Aan de andere kant gaf Sir Keir Starmer aan dat Johnson ‘een man is zonder schaamte’. Hij is leider van de oppositiepartij Labour en riep Johnson op om op te stappen. “Ik wil niet in deze positie verkeren, maar ik ben nu in deze positie, waarin ik denk dat hij niet verder kan als leider van de Conservatieven“, vertelde Ross tegen STV News. “Ik heb vanmiddag met de premier gesproken en hem mijn redenen en mijn standpunt uitgelegd.”

Strenge lockdown in mei 2020

ITV News meldde dat Johnsons adjudant op 20 mei 2020 via e-mail de uitnodiging naar het personeel stuurde, waarin hij aangaf “optimaal te profiteren van het mooie weer … en je eigen drank mee te nemen!” De authenticiteit van deze e-mail is nog niet bevestigd of onafhankelijk verkregen.

In de periode van het feestje had Johnson en zijn regering een strikte lockdown opgelegd. Deze lockdown hield in dat mensen maar één iemand van een ander huishouden mocht ontmoeten. Scholen, cafés en niet-essentiële winkels waren toentertijd gesloten.

Terwijl het land was afgesloten heeft Johnson een ambtenaar de opdracht gegeven om de beschuldigingen rond zijn feest en de andere gemelde bijeenkomsten van functionarissen te onderzoeken. Afgelopen dinsdag gaf een woordvoerder van Downing Street dat “het lopende onderzoek zich over deze vragen zal buigen en dat het niet gepast zou zijn om verder commentaar te geven zolang dat werk gaande is“.

In mei 2020 waren in Engeland 35.000 mensen overleden, waarbij 328 overleden op de dag van het “Bring your own booze”-feestje. Mensen stierven in verpleeghuizen, waarbij de geliefden niet langs mochten komen en waar personeel worstelde met een gebrek aan persoonlijke beschermingsmiddelen en tests. Er waren limieten bij het aantal bezoekers van begrafenissen.

Minder steun voor Johnson

Om te zien dat meneer Johnson en zijn vrienden deze gelegenheid hebben uitgekozen voor een feestje is… ik zou zeggen verbijsterend, maar het gaat verder dan dat,” zei huisarts in opleiding in Yorkshire, Barham-Brown, aan.

Barham-Brown is leider in de Women’s Equality Party en gaf aan dat werknemers in de gezondheidszorg niet de mogelijkheid hadden om te socialiseren buiten werk of om elkaar te steunen.

We hadden een omheinde tuin bij het verpleeghuis. We hadden die kunnen gebruiken, maar we deden het niet omdat het illegaal was,” zei Barham-Brown. “Om te zien hoe de mensen die deze regels hebben gemaakt ze op zo’n flagrante manier aan hun laars lappen is… Ik kan me niet voorstellen wat er door hun hoofd ging.”

Johnson kreeg veel lof bij zijn overwinning van de verkiezingen in 2019. Dit werd grotendeels toegeschreven door zijn belofte om “Brexit voor elkaar te krijgen”. Maar de steun die hij toen kreeg is niet meer hetzelfde. Een recente peiling gaf aan dat 66% van de ondervraagden vindt dat Johnson moet aftreden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie