coronavirus Britse variant

Op dit moment hebben we in Nederland nog steeds te maken met een lockdown met veel coronamaatregelen. Langzaamaan beginnen de eerste versoepelingen te komen, maar veel mensen vinden dat dit niet snel genoeg gaat. Op verschillende besluiten van het huidige demissionaire kabinet is veel kritiek vanuit de Nederlandse bevolking. Zo zijn er bijvoorbeeld veel mensen die tijdens de lockdown van mening waren dat de basisscholen niet dicht hadden gehoeven net zoals tijdens de eerste lockdown. Het besluit om de scholen toch dicht te houden werd volgens het kabinet en het RIVM vooral genomen door de komst van de nieuwe Britse variant van het coronavirus. 

coronavirus Britse variant

De Britse variant

De nieuwe Britse variant van het coronavirus zorgde voor veel angst in Nederland. Er werd gekeken naar de situatie in Londen en er werd gevreesd dat dit in Nederland ook zou gebeuren. Daarom was het kabinet uiterst voorzichtig met het versoepelen van maatregelen. Zo moest worden voorkomen dat de Britse variant zich erg snel zou verspreiden door ons land. Er was op dat moment nog weinig bekend over de mate van besmettelijkheid en over hoe dodelijk deze mutatie zou zijn. Daarom koos het kabinet er voor om te wachten met het versoepelen van maatregelen totdat er meer onderzoek was gedaan naar het virus. 

Besmettelijker dan het originele virus

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de Britse variant van het coronavirus besmettelijker is dan het originele virus. Het kan voorkomen dat een mutatie van het virus andere eigenschappen heeft dan het virus waar het van af stamt. Bij sommige mutaties veranderen de eigenschappen niet, maar bij de Britse variant is dat wel gebeurd. Recent onderzoek heeft uitgewezen dat de Britse variant niet alleen besmettelijker is, maar ook dodelijker dan het originele virus. Er is onderzoek gedaan waarbij zo’n 55.000 mensen die besmet waren met de Britse variant zijn vergeleken met mensen die besmet waren met het originele virus. 

Onderzoek naar de Britse variant 

Tijdens het onderzoek is gekeken naar het aantal mensen wat is overleden nadat zij besmet zijn geraakt met de Britse variant. Van de groep mensen die besmet waren met de Britse variant waren er 28 dagen na de positieve test 227 patiënten overleden. Bij de groep mensen die besmet waren met een oude variant van het virus waren dit er een stuk minder. Uit deze groep overleden 141 mensen in een net zo lang tijdsbestek. 

coronavaccins 2022

Resultaten van het onderzoek

Dit onderzoek wijst er dus op dat de Britse variant van het coronavirus naast besmettelijker dus ook dodelijker is. Het onderzoek heeft uitgewezen dat de kans om te overlijden wanneer je besmet raakt met de Britse variant van het coronavirus tussen de 32 en 104 procent hoger is dan bij het originele virus. Natuurlijk zijn de resultaten van één onderzoek niet genoeg om te zeggen dat dit percentage volledig accuraat is, maar het lijkt er dus zeker op dat deze nieuwe variant van het virus dodelijker is dan het originele virus.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie