Er zijn veel maatregelen die door het kabinet zijn ingevoerd om er voor te zorgen dat het coronavirus zich niet snel kan verspreiden onder de Nederlandse bevolking. Dat is hard nodig omdat het coronavirus zich vooral de afgelopen week steeds sneller verspreidt. Het aantal nieuwe besmettingen lag het grootste deel van de week boven de 7.000. Dit zijn natuurlijk zorgwekkende cijfers aangezien een stijging van het aantal besmettingen doorgaans ook zorgt voor een stijging in het aantal ziekenhuisopnames wat gerelateerd is aan het coronavirus.
Geen stijging ziekenhuisopnames
Normaal gesproken zorgt een stijging van het aantal nieuwe besmettingen ook voor meer ziekenhuisopnames en meer doden. Dat is natuurlijk hetgeen wat juist voorkomen moet worden. Hierdoor is het belangrijk dat de juiste maatregelen van kracht zijn zodat het aantal besmettingen niet te snel oploopt. Toch zijn er ook veel Nederlanders die van mening zijn dat het niet nodig is om strengere maatregelen in te voeren. Dit komt doordat het aantal mensen wat in het ziekenhuis komt te liggen als gevolg van een besmetting met het coronavirus niet mee is gestegen met het aantal nieuwe besmettingen.
Weerstand tegen de avondklok
In het begin van de coronacrisis werd er meerdere keren overwogen om een avondklok in te stellen. Dit werd een aantal keren niet gedaan omdat het aantal besmettingen en ziekenhuisopnames op dat moment niet zo hoog was dat deze maatregelen nodig was. Toen uiteindelijk toch werd besloten om een avondklok in te voeren was daar volgens het RIVM veel draagvlak voor onder de Nederlandse bevolking. Het lijkt erop dat dit draagvlak nu grotendeels is verdwenen aangezien veel mensen van mening zijn dat de avondklok zo snel mogelijk moet worden teruggedraaid.
Voorstel van de burgemeesters
Er wordt de laatste tijd veel gediscussieerd over de avondklok. Tijdens het veiligheidsberaad werd duidelijk dat de burgemeesters van verschillende steden in Nederland van mening zijn dat de avondklok een uur verlaat moet worden. De reden daarvoor is onder andere het feit dat de zomertijd binnenkort ingaat waardoor mensen meer de neiging hebben om naar buiten te gaan in de avond. Minister Grapperhaus van Veiligheid en Justitie ziet wel wat in het voorstel van de burgemeesters. Vandaag zal de knoop doorgehakt worden en zal het besluit worden aangekondigd op de persconferentie.
Ramadan
Het is voor de handhaving en de politie lastiger om de avondklok te handhaven wanneer de zomertijd begint. Daarnaast wordt de ramadan door veel mensen ook genoemd als iets wat problemen kan veroorzaken als de avondklok blijft. Burgemeester Ahmed Aboutaleb van Rotterdam geeft aan dat dit problemen kan opleveren aangezien het dagelijks vasten voor de moslims dit jaar tussen 9 uur en half 10 eindigt. Dit is dus te laat om nog naar hun familie te gaan voor de avondklok.