9 miljoen aan coronaboetes wegens avondklok uitgedeeld

Afgelopen woensdag was de eerste dag sinds het ingaan van de avondklok dat het weer toegestaan was om na 10 uur buiten te zijn. De avondklok werd ingevoerd om het aantal nieuwe coronapatiënten in de ziekenhuizen zo klein mogelijk te houden. In het begin werd door het kabinet aangegeven dat de avondklok de maatregel was die als eerst zou worden teruggedraaid. Uiteindelijk is dit niet gebeurt en heeft het ongeveer 3 maanden geduurd voordat de avondklok niet meer geldig was. In de tussentijd zijn er door politie en handhaving erg veel boetes uitgedeeld aan mensen die zich niet aan de avondklok hebben gehouden. 

corona avondklok

Coronaboetes

De avondklok heeft volgens de politie behoorlijke impact gehad op de samenleving en het werk van agenten. Zij moesten ineens iedereen die na 9 en later 10 uur buiten was aanspreken. Dit was voor agenten uiteraard ook niet leuk, maar toch moesten de coronaregels wel gehandhaafd blijven. Daarom hebben agenten door het hele land in totaal meer dan 95.000 avondklokboetes uitgeschreven. Deze boete is net als andere boetes voor het overtreden van de coronaregels 95 euro. Dat betekent dus dat er in totaal voor meer dan 9 miljoen euro aan avondklokboetes is uitgeschreven. 

Protest tegen de avondklok

Er waren al veel mensen in Nederland die het niet eens waren met het coronabeleid van het kabinet, maar toen op 23 januari de avondklok werd ingevoerd was er pas echt veel protest. De eerste avonden na het ingaan van de avondklok ontstonden er in verschillende Nederlandse steden grote rellen veelal door jongeren die zich niet aan de avondklok hielden. Op veel plekken moest zelfs de ME ingezet worden omdat er grote rellen waren ontstaan waarbij winkels werden geplunderd. Naast de rellen in het begin zijn er in totaal zo’n 1.500 demonstraties tegen de coronamaatregelen geweest sinds het invoeren van de avondklok.

corona avondklok

De verbindende taak van de politie komt onder druk

Voor de Nederlandse politie is 2021 tot nu toe geen leuk jaar geweest. In een terugblik van de politie op de eerste drie maanden van dit jaar werd gesteld dat door de coronamaatregelen de verbindende taak van de politie onder druk is komen te staan. Agenten hebben veel vaker repressief op moeten treden dan andere jaren. Verder hebben alle agenten in Nederland in de eerste drie maanden van dit jaar samen zo’n 212.000 overuren gemaakt. Dit is veel meer dan andere jaren. De oorzaak hiervan zijn vooral de protesten tegen de coronamaatregelen waarbij soms rellen ontstonden waardoor veel meer agenten nodig waren dan normaal.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie