corona virus

In Nederland zijn er tot nu toe meer dan 1 miljoen coronavaccins toegediend aan mensen. Toch was er tot voor kort weinig effect van de vaccinaties in de coronacijfers te zien. Het is natuurlijk logisch dat er geen daling van het aantal nieuwe besmettingen te zien is bij jongeren aangezien die nog niet massaal gevaccineerd worden. Op dit moment krijgen vooral ouderen en andere kwetsbare mensen een vaccinatie. Dat komt doordat er niet genoeg vaccins zijn om iedereen in één keer in te enten. Daarom moet er worden gewacht op nieuwe vaccins en worden eerst de meest kwetsbare mensen gevaccineerd.

Online Testen via Corona-teller.nl
coronavirus

Kwetsbaren vaccineren

Het is vrij logisch dat er voor wordt gekozen om eerst de mensen die het meest kwetsbaar zijn te vaccineren. Dat komt doordat dit de mensen zijn waardoor de ziekenhuizen overbelast raken. Als deze mensen grotendeels zijn gevaccineerd, zullen de ziekenhuizen veel minder coronapatiënten moeten behandelen waardoor er ruimte komt om de achterstand die tijdens de coronacrisis is opgelopen zo veel mogelijk in te halen. Niet alleen ouderen krijgen voorrang bij het ontvangen van de vaccinaties, ook andere kwetsbare groepen hebben eerder recht op een vaccin dan anderen.

AstraZeneca vaccin

In Nederland zijn we inmiddels ook begonnen met het toedienen van het AstraZeneca vaccin. Dit vaccin werd niet geschikt bevonden om ouderen en andere mensen met een mogelijk erg zwak immuunsysteem in te enten. Daarom is er voor gekozen om dit vaccin te gebruiken om mensen die obesitas hebben te vaccineren. Deze mensen zijn namelijk oververtegenwoordigd op de intensive cares. Het is nog niet helemaal duidelijk waarom mensen met overgewicht een grotere kans hebben op complicaties wanneer zij besmet raken met het coronavirus, maar het is in ieder geval goed om ze te vaccineren zodat de intensive cares minder druk worden.

Verpleeghuizen

In de maand januari waren er veel coronabesmettingen in verpleeghuizen. Dat is uiteraard een groot probleem aangezien een verpleeghuis met ouderen makkelijk een brandhaard kan worden voor het virus. Bovendien wonen hier alleen maar ouderen waardoor de kans dat er mensen ernstig ziek worden of overlijden vrij groot is. Het is dan ook niet gek dat ouderen die in verpleeghuizen wonen één van de eerste groepen was die recht had op een vaccin. Inmiddels zijn er al erg veel mensen die in verpleeghuizen wonen gevaccineerd en daarom is het effect van het vaccin eindelijk duidelijk aan het worden. 

Corona-teller.nl
corona vaccin

Afname van het aantal besmettingen

Als je de cijfers van het aantal nieuwe besmettingen in verpleeghuizen vergelijkt met deze cijfers van een maand geleden, zie je dat het vaccin duidelijk effect heeft. Medio januari waren er dagelijks zo’n 205 positieve tests onder inwoners van verpleeghuizen. Dat terwijl er afgelopen week dagelijks zo’n 89 besmettingen werden gemeld. In januari overleden er gemiddeld zo’n 40 mensen per dag aan de gevolgen van het coronavirus in verpleeghuizen. Afgelopen week waren dat er slechts 16.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Afspraak maken via Corona-teller.nl
Online Testen via Corona-teller.nl

Laat hieronder uw mening weten