Corona bij PEC Zwolle, Wedstrijden gaan door

De eredivisiewedstrijd tussen PEC Zwolle en Willem II van vandaag gaat gewoon door. De spelers van Zwolle hebben veel last van corona-besmettingen binnen de club en hebben de KNVB om uitstel gevraagd. De organisatie heeft dat verzoek echter afgewezen.

De club telt volgens de KNVB op dit moment minimaal dertien spelers, waaronder een keeper. Hiermee is de club verplicht om de wedstrijd tegen Willem II te spelen. “In theorie gaat het spel gewoon door”, zegt een woordvoerster van de KNVB. PEC voldoet niet aan de eisen om een wedstrijd te verplaatsen. De bondsarts heeft zijn mening gegeven en wij hebben PEC zwolle laten weten dat de wedstrijd gewoon door moet gaan. Dat is de huidige stand van zaken. Als PEC zwolle vrijdag nog vijf corona besmettingen heeft, kan de situatie weer veranderen.”

KNVB geeft nieuwe corona richtlijnen af

coronavirus

De KNVB heeft eerder deze week instructies vrijgegeven voor het uitstellen van wedstrijden in geval van een substantieel aantal corona gevallen bij een team. Er zijn volgens de voetbalbond twee redenen om een wedstrijd uit te stellen: als beide teams geen dertien spelers hebben, waaronder een keeper, of als er sprake is van een “medisch oncontroleerbare epidemie”. In het tweede scenario test een toenemend aantal spelers in korte tijd positief. Het bestuur betaald voetbal van de KNVB bepaalt of een wedstrijd al dan niet wordt verschoven.

Het bestuur betaald voetbal van de KNVB neemt volgens Mike Willems, manager technische zaken van PEC Zwolle, een onverantwoord risico. Ze conformeren zich aan de 12 spelersregel, plus één keeper. Ik vind het echter onverantwoord. Ik heb de KNVB echter laten weten dat zij verantwoordelijk zijn. Er wordt al lang gezegd dat het een dodelijke infectie is die je hart kan aantasten. Spelers die zes weken of langer niet of nauwelijks getraind hebben, laten invallen en minuten laten maken is ook onverantwoord. Spierblessures zijn dus een mogelijkheid. Dan ben je ze weer zes weken kwijt. Zal ik dan de KNVB verantwoordelijk stellen? We zijn er nog niet helemaal, maar ik heb ze wel geïnformeerd.”

“Er zitten nu jongens in onze wedstrijdselectie die normaal gesproken nooit deel zouden uitmaken van de selectie”, zegt Willems.

Als een speler vanwege een blessure wordt teruggetrokken, kan het zijn dat hij vrijdag tegen Willem II moet invallen. Dat is in mijn ogen roekeloos.” Er zitten nog meer spelers in de Zwolse wedstrijdselectie die corona hebben gehad, aldus Willems. Zij zijn nog lang niet speelklaar. Vanavond is een van hen zelfs naar het ziekenhuis geweest voor een hartonderzoek. Een ander raakte in december geblesseerd en kreeg later corona. Hij is woensdag pas weer gaan trainen. Die heeft ongeveer zes weken lang niets gepresteerd.”

Spoedprocedure tegen KNVB heeft ‘weinig zin’

Volgens Willems heeft een spoedprocedure tegen de uitspraak van de KNVB weinig zin. Daar is gewoon niet genoeg tijd voor. We hebben het geaccepteerd en we zijn nu met elf man. We gaan voetballen en we gaan winnen. We zullen moeten afwachten. Misschien is er vrijdag goed nieuws.”

Dick Schreuder, de trainer van PEC, had de negativiteit van de eerste seizoenshelft achter zich willen laten, toen er in Zwolle nauwelijks werd gescoord en punten werden gepakt. Dan konden hij en zijn club met relatief gemak hun eredivisiestatus behouden.

Intussen lijkt de storm in Zwolle niet te gaan liggen. De wind is alleen maar in kracht toegenomen. Sai van Wermeskerken is na maanden van herstel weer terug in actie. Maar dat maakt de lange lijst van spelers die Schreuder voorlopig zal moeten missen niet goed.

Schreuder is ervan op de hoogte dat de KNVB dit verzoek van de club heeft ontvangen. Ook heeft het coronavirus PEC Onder 21 al besmet, een ploeg waaruit hij mogelijk spelers doorschuift naar het hoofdteam. Wij zullen echter spelen als dat nodig is. Daarna zullen we er staan.”

Wel uitstel wegens corona in andere divisies

In de Keuken Kampioen Divisie is al een wedstrijd uitgesteld. De wedstrijd tussen FC Dordrecht en Jong AZ, die vrijdag op het programma stond, is drie dagen uitgesteld vanwege coronaproblemen in de Alkmaarse Kuip. De uitwedstrijd van afgelopen weekend tegen TOP Oss moest door Jong AZ worden afgelast.

FC Emmen maakte vandaag bekend dat acht spelers en stafleden zijn besmet. De nummer drie van de eerste divisie treft vrijdag om 20.00 uur alsnog Helmond Sport. Onder meer Jeredy Hilterman en Peet Bijen zijn positief getest.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie