corona blaastestt

Al maandenlang wordt er in grote hoeveelheden getest op het coronavirus. Zo worden er zoveel corona testen bij de GGD afgenomen als bij sneltest locaties. Het uitvoeren van de huidige test gaat bij de verschillende test instanties. Zo dient er slijm uit je neus- en keelholte afgenomen te worden. Toch is de kans groot dat deze binnenkort aanzienlijk minder ingezet gaan worden. Dit omdat er een andere corona test op de markt is gekomen die aanzienlijk efficiënter werkt. 

Met een blaastest vaststellen of er sprake is van corona

Bij veel GGD teststraten gaan er binnenkort blaastesten worden ingezet. Bij deze test weet je binnen enkele seconde of je te maken hebt met een besmetting. De blaastest wordt deze week al bij vier verschillende GGD teststraten ingezet. Naar verwachting zullen de andere teststraten ook deze corona test gebruiken. 

Hoe werkt de test precies?

De corona blaastest werkt erg eenvoudig. Zo krijg je een neusklem op en dien je vijf keer rustig door het apparaat te ademenen. Nadat je vijf keer hebt uitgeademd kan er met een computer worden bepaald of er sprake is van corona. Het apparaat werkt met verschillende sensoren die meten wat er in je adem aanwezig is. Aan de hand van deze gegevens wordt er een profiel opgesteld die vergeleken wordt met andere profiel. De profielen waarmee er vergeleken worden zijn van een persoon met en een persoon zonder corona. 

Is het systeem wel nauwkeurig?

Aangezien het gaat om een volledig nieuwe corona test is het logisch dat veel mensen zich afvragen of de test wel nauwkeurig is. Het systeem is maandenlang getest in Amsterdam en de betrouwbaarheid van de test is goed. Ondanks dat de blaastest erg betrouwbaar is, kan hij niet direct worden ingezet bij veel teststraten.

corona blaastest

Waarom worden de blaastesten niet massaal ingezet?

Aangezien je met een blaastest binnen enkele seconde kan weten of dat je besmet bent met corona, zou het ervoor kunnen zorgen dat het volledige proces geoptimaliseerd kan worden. Toch worden de huidige corona testen niet vervangen en gaan ze tegelijkertijd worden ingezet. Dit heeft onder andere te maken met dat er een beperkte voorraad is. Het is de bedoeling dat er in maart 40.000 ademtest gedaan gaan worden. Dit terwijl er per dag zo’n 175.000 testen bij de GGD afgenomen kunnen worden. 

Het apparaat is ideaal voor horecagelegenheden

Naast dat de GGD baat kan hebben bij een dergelijk systeem, zou het ook een uitkomst kunnen bieden voor onder andere de horeca. Zo zouden zij dit systeem in kunnen zetten om te bepalen wie wel en wie niet het restaurant/café in mogen komen. Veel ondernemers in de horeca hebben al laten weten dat zij direct een blaastest zouden kopen en inzetten wanneer het mogelijk is. Volgens hen zou het de mogelijkheid geven om de horeca weer open te gooien. Of ze ook voor de horeca beschikbaar gaan worden, moet nog blijken.

corona blaastestt

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie