Coronacrisis zorgt voor 11% daling aantal rechtszaken

Het coronavirus heeft grote impact op de Nederlandse samenleving. Dat geldt eigenlijk voor de samenleving van ieder land. Er zijn nagenoeg geen landen die in een situatie leven die vergelijkbaar is met de tijd voor het coronavirus. Natuurlijk zijn er een aantal uitzonderingen zoals Nieuw-Zeeland, maar over het algemeen hebben landen grote moeite om het coronavirus onder controle te krijgen. Naast de economische schade en de emotionele schade die het virus met zich meebrengt, is de gezondheidsschade waarschijnlijk het grootst. Het is immers niet voor niets dat de ziekenhuizen ontzettend vol liggen met coronapatiënten. 

Coronacrisis zorgt voor 11% daling aantal rechtszaken 1

Minder criminaliteit

Er zijn ook positieve gevolgen van de coronacrisis. Zo waren er in het jaar 2020 bijvoorbeeld veel minder meldingen van criminele activiteiten zoals inbraken en winkeldiefstallen. Het is natuurlijk ook niet gek dat dit soort delicten een stuk minder worden gepleegd. Criminelen weten immers ook dat de meeste mensen bijna altijd thuis zijn. Het is dan niet slim om in te breken aangezien de kans om gepakt te worden erg groot is. Dat er minder winkeldiefstallen zijn gepleegd is ook te wijten aan de coronacrisis. Het is immers niet altijd mogelijk geweest om naar een winkel te gaan en als je daar dan toch bent, wordt je doorgaans beter in de gaten gehouden dan voorheen.

Minder rechtszaken

Naast het feit dat er minder criminaliteit is gemeld door de coronacrisis zijn er ook veel minder rechtszaken geweest. Het is zelfs zo dat er in 2020 11 procent minder rechtszaken werden afgehandeld als je dit vergelijkt met het jaar daarvoor. Dat is in principe goed nieuws aangezien het betekent dat het minder vaak nodig was om iemand te veroordelen voor een strafbaar feit. Aan dit soort gegevens kun je zien dat de coronacrisis ook op andere vlakken van de samenleving erg veel losmaakt. 

corona quarantaine

Reden voor de afname van het aantal rechtszaken

Er zijn verschillende dingen die kunnen worden aangewezen als de reden dat het aantal afgehandelde rechtszaken in één jaar tijd zo veel is afgenomen. Zo is het volgens de Raad voor de Rechtspraak zo dat er in 2020 veel rechtszaken moesten worden uitgesteld door het coronavirus. Dat is natuurlijk één van de redenen voor de daling, maar er zijn ook een stuk minder nieuwe rechtszaken ingediend. Dit is dan weer een gegeven wat in verband staat met de afname in het aantal delicten op bepaalde gebieden. Natuurlijk is het niet zo dat de criminaliteit op alle vlakken is afgenomen aangezien het coronavirus bepaalde vlakken van de samenleving minder beïnvloedt.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie