Door het coronavirus zijn de files in 2020 opgelost, hoe zit dit in Q1 van 2021?

Het coronavirus heeft tijdelijk een einde gemaakt aan de verschillende fileproblemen in Nederland. Dit heeft voor een groot deel te maken gehad met de hoeveelheid Nederlanders die ervoor heeft gekozen om thuis te gaan werken. Doordat steeds meer Nederlanders thuis zijn gaan werken, zijn er ook minder auto’s op de weg. Het gevolg hiervan is dus dat er minder files zijn in Nederland, toch? Volgens een aantal experts is de oplossing van dit probleem enkel tijdelijk. De kans is groot dat na het verkeer na de corona crisis weer exponentieel toeneemt. 

corona

Een exponentiële afname door het coronavirus

Doordat er meer mensen thuis aan het werk zijn om besmettingen met het coronavirus te voorkomen, is het veel minder druk op de weg. Echter, helaas is de kans groot dat deze afname van verkeer enkel tijdelijk is. Dit komt doordat files exponentieel afnemen, maar daarnaast ook exponentieel weer toenemen. Hierdoor concludeert het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat dat de verschillende files veroorzaakt worden door werkzaamheden en ongelukken. 

8% minder verkeer

Uit data van het ministerie blijkt dat 8% minder verkeer er op dit moment voor zorgt dat er 50% minder files zijn. Dit houdt in dat een afname van verkeer gigantische gevolgen kan hebben. Echter, dit geldt natuurlijk ook voor een toename van verkeer. Wanneer er weer meer verkeer op de weg is, zal dit ook sneller zorgen voor files en eventuele vertragingen. Kortom, sinds de lockdown hebben de automobilisten in Nederland minder last van files. 

corona

Het coronavirus in de komende periode

De kans is groot dat het coronavirus de komende periode nog wel in Nederland zal blijven. Echter, op dit moment is het nog niet duidelijk hoelang het coronavirus er nog voor zorgt dat de hoeveelheid files in Nederland zo laag blijft. Dit heeft voor een groot deel te maken met de verschillende invloeden van buitenaf. Zo is het nog niet bekend hoe lang mensen in Nederland nog thuis blijven werken. Daarnaast is het nog niet helemaal duidelijk hoe de werkgevers in de toekomst om zullen gaan met de verdeling van thuiswerken en het werken op kantoor

De fles na het coronavirus

Op dit moment zorgt het coronavirus dus ook voor een lagere uitstoot van koolstofdioxide. De kans is dan ook groot dat dit ervoor zal zorgen dat er een grote piek zal verschijnen in een later stadium. Dit geldt helaas ook voor het verkeer. Een aantal experts is er dan ook bang voor dat wanneer het coronavirus voor een groot gedeelte verslagen is, het aantal files weer exponentieel toe zal nemen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie