Als het coronavirus onder controle is, gloort de economische groei aan de horizon in 2021

Door het coronavirus hebben ontzettend veel mensen in Nederland financiële problemen. De kans is groot dat deze problemen nog lang voortduren als er geen oplossing komt voor het coronavirus. Het is dus belangrijk dat het coronavirus onder controle komt. Hierdoor zullen financiële problemen in een gitzwart scenario voorkomen kunnen worden. De economie stuitert volgend jaar terug van een krimp naar groei. Daarnaast loopt de werkloosheid op naar bijna 600.000 mensen. Tenminste, als het coronavirus onder controle komt. 

corona

Het Centraal planbureau

Dit voorziet het Centraal planbureau in de plannen die afgelopen donderdag gepubliceerd zijn. In de plannen en ramingen wordt gebruik gemaakt van de verschillende doorrekening van verkiezingsprogramma’s die politieke partijen aan het CPB voorgelegd kunnen worden. 

Een historische krimp door het coronavirus

In het tweede kwartaal van 2020 was ontzettend slecht. In het tweede kwartaal van dit jaar is de economie historisch gekrompen. Echter, in het derde kwartaal van dit jaar is het de economische groei redelijk terug gestuiterd. Door dit herstel is tenminste tweederde van de eerdere productieafval weggewerkt. Dit betekent dat het ook de grootste economische groei was die ooit is gemeten. 

corona

De groei na het coronavirus

Volgens het Centraal Planbureau krimpt de economie ruim 4 procent. Echter, volgens een aantal experts kan dit volgend jaar een groei van 2,8 procent betekenen. Het is hierbij wel van belang dat de gehele coronacrisis onder controle komt. Door de komst en de ontwikkelingen van de verschillende vaccins bestaat de kans dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Volgens het CPB is dit voornamelijk terug te zien bij huishoudens. Die geven in het jaar 2020 ongeveer 7 procent minder geld uit dan normaal. Terwijl de Nederlandse huishoudens volgend jaar naar verwachting 4 procent meer uit zullen geven dan normaal. Toch zal de economie aan het einde van 2021 nog steeds iets zijn gekrompen ten opzichte van 2019.

Het gitzwarte scenario

Naast dat de kans bestaat dat het coronavirus in het jaar 2021 onder controle komt, kan het natuurlijk ook zo zijn dat dit niet het geval is. Wanneer dit niet het geval is, is de kans groot dat het aantal werklozen flink op zal lopen. Dit zou betekenen dat ruim 6 procent van de beroepsbevolking zonder werk zal zitten. Vooral jongeren, flexwerkers, zelfstandigen en zzp’ers worden geraakt door de ontwikkelingen rondom het coronavirus. Ook zal de economie 10 procent gekrompen zijn ten opzichte van het jaar 2019 ervoor. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie