corona groep

Er zijn verschillende theorieën over wat er voor zou kunnen zorgen dat het coronavirus uit Nederland is verdwenen. Veel mensen hopen dat het coronavaccin er voor gaat zorgen dat we dit jaar nog zonder beperkende maatregelen door het leven kunnen. Dat zou uiteraard voor iedereen in Nederland erg fijn zijn. Er zijn ook mensen die verwachten dat het vaccin niet hetgeen gaat zijn waardoor we het coronavirus onder controle krijgen. Sommige mensen denken namelijk dat een medicijn tegen de ziekte die wordt veroorzaakt door het virus veel effectiever zou werken. 

Medicijn 

corona groep

Het is mogelijk om een medicijn te ontwikkelen wat er voor zorgt dat de klachten die je kunt ontwikkelen wanneer je besmet bent minder worden of volledig verdwijnen. Dit zou volgens sommige mensen een veel betere manier zijn om het virus te bestrijden dan door massaal te vaccineren. Er zijn namelijk veel mensen die zich niet willen laten vaccineren en dit kan er voor zorgen dat je als land niet voldoende groepsimmuniteit kunt opbouwen. Daarom is het volgens sommigen fijner om een medicijn te hebben wat je enkel aan de mensen die ernstig ziek worden hoeft te geven. Het is echter erg lastig om een medicijn te ontwikkelen wat goed genoeg werkt.

Groepsimmuniteit

Door zo veel mogelijk mensen te vaccineren moet Nederland groepsimmuniteit opbouwen. Dat betekent dat er zo veel mensen zijn die niet besmet raken met het coronavirus dat het virus zich nooit kan verspreiden. Daarom is het van belang om te beginnen met het vaccineren van zo veel mogelijk kwetsbare mensen. Zij zijn dan beter beschermd tegen het virus, maar het is bijvoorbeeld ook fijn dat het virus zich niet meer verspreidt in een verpleeghuis. Niet iedereen kan direct worden ingeënt en daarom is het van belang om eerst een soort groepsimmuniteit onder kwetsbaren te creëren. In de verpleeghuizen lijkt dit effect te hebben.

Hoe lang duurt het voordat Nederland groepsimmuniteit heeft?

Het is dus van belang om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen te vaccineren zodat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden. Op dit moment is nog niet helemaal duidelijk hoeveel mensen er precies moeten worden gevaccineerd voordat groepsimmuniteit bereikt is. De meeste schattingen variëren tussen de 70 en 90 procent. Dat betekent dat waarschijnlijk zo’n 70 tot 90 procent van de Nederlandse bevolking gevaccineerd moet zijn voordat het virus helemaal geen kans meer heeft. Vorig jaar noemde RIVM-baas Jaap van Dissel 60 als percentage wat nodig is om groepsimmuniteit te bereiken.

corona vaccin

77 procent

Uit onderzoeken is gebleken dat zo’n 77 procent van de Nederlanders bereid is om zich te laten vaccineren tegen corona. Stel dat 77 procent van de mensen in Nederland is gevaccineerd, is dat dan genoeg om zonder maatregelen te kunnen leven? Op dit moment is dat nog onduidelijk. Het is in ieder geval van belang om zo snel mogelijk zo veel mogelijk mensen in te enten zodat er snel meer maatregelen kunnen worden versoepeld.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten