Het coronavirus zorgt ervoor dat gevangen in 2021 in quarantaine moeten

Het corona virus verspreidt zich overal in een rap tempo. Als er op een locatie meerdere besmettingen tot stand zijn gekomen, kan dit al snel een nieuwe brandhaard worden. Om dit voorkomen is het belangrijk dat er goed toezicht wordt gehouden. Zo kan er op momenten dat het coronavirus toeslaat, direct ingegrepen worden. Op steeds meer locaties zie je dat het coronavirus zorgt voor veel problemen. Een locatie waar het coronavirus in Nederland tot noch toe nog niet voor veel problemen heeft gezorgd, is de gevangenis. Echter, daar is nu ook verandering in gekomen. Zo heeft een gevangenis in Roermond momenteel te maken met het virus en worden er drastische maatregelen genomen.

84 gevangenen in quarantaine

In de gevangenis in Roermond waar het coronavirus is ontdekt, zitten zo’n  240 gevangen. Zo’n 84 van deze gevangenen dienen nu in quarantaine te gaan. Dit omdat er drie mensen in de gevangenis positief getest zijn op het virus. Een van de besmette gevangene ligt momenteel in het ziekenhuis. Naar aanleiding van een bron- en contactonderzoek is er besloten dat de gevangenen die in de buurt zijn geweest bij deze persoon, in quarantaine moeten. Veel mensen vragen zich af wat quarantaine inhoudt voor gevangenen. 

Wat houdt een quarantaine in voor gevangenen?

Het risico dat gevangenen zorgen voor meer besmettingen buiten de gevangenis, is relatief klein. Wel is er een grote kans dat gevangenen elkaar onderling besmetten. Om dit te voorkomen dienen de mogelijk besmette gevangenen dus in quarantaine te gaan. Tijdens een quarantaine in de gevangenis is het niet mogelijk om gebruik te maken van de douches. Ze gedetineerden dienen zich daarom in de cel schoon te houden. De reden dat de douches niet gebruikt kunnen worden, is omdat er dan een kans ontstaat dat het virus zich door de gevangenis verspreid. Het niet mogen douchen geldt voor tien dagen. 

corona gevangenis

Naast dat gevangenen die in quarantaine geen gebruik mogen maken van de douches, mogen anderen hen ook niet bezoeken. Ook deze regel geldt minimaal voor 10 dagen. Voor degenen die later positief testen op het coronavirus kan dit eventueel worden verlengd tot het moment dat zij klachtenvrij zijn. 

Mogelijk ook medewerkers besmet met het coronavirus

Naast dat er gevangenen besmet zijn geraakt met het coronavirus, is er ook een kans aanwezig dat de medewerkers van deze gevangenis het virus hebben opgelopen. Een aantal van deze medewerkers zitten momenteel thuis. Dit omdat zij last hebben van symptomen die passen bij een corona besmetting of dicht bij een corona patiënt in de buurt zijn geweest.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie