Coronamaatregelen verlengd tot 20 april

De lockdown waar we op dit moment in zitten is langer dan de eerste lockdown. Veel mensen hadden gehoopt dat het kabinet op de persconferentie van gisteren een aantal versoepelingen van de coronamaatregelen zou aankondigen. Toch was het van tevoren te verwachten dat er geen versoepelingen zouden worden aangekondigd. Dat komt doordat het aantal nieuwe besmettingen de laatste dagen steeds meer is gestegen. Daarom is gekozen om slechts één maatregelen te versoepelen. Vanaf 31 maart zal de avondklok namelijk een uur later ingaan. 

corona avondklok

Verzoek van de burgemeesters

Het besluit om de avondklok later in te laten gaan is volgens Mark Rutte genomen door het verzoek van de burgemeesters en de politie. Zij gaven verschillende redenen waarom het een goed idee was om de avondklok later in te laten gaan. 

De hoofdreden voor het advies was volgens Hubert Bruls, burgemeester van Nijmegen en voorzitter van het veiligheidsberaad, het feit dat de zomertijd binnenkort ingaat. Hierdoor zal het voor veel mensen nog moeilijker worden om zich aan de spertijd te houden. Daarom was het volgens veel burgemeesters en agenten een goed idee om de avondklok te verzetten naar een uur later aangezien het aantal coronabesmettingen het niet toelaten om de avondklok op te heffen.

Moeilijker te handhaven

Doordat de zomertijd binnenkort ingaat zal het voor de politie waarschijnlijk moeilijker worden om deze coronamaatregelen te handhaven. Het zal dan buiten langer licht zijn waardoor mensen meer de neiging krijgen om naar buiten te gaan als de spertijd al is ingegaan. Toen de avondklok in januari werd ingevoerd zij Mark Rutte dat deze maatregel een stuk minder effectief zou zijn in de bestrijding van het coronavirus wanneer deze pas om 10 uur in zou gaan. Dinsdag lijkt Rutte voorzichtig terug te komen op deze uitspraak. ‘Hoe eerder hoe beter, maar de avondklok is ook effectief als deze om 10 uur ingaat’ zo zij Rutte.

corona vaccin

Stijgend aantal positieve tests

De huidige situatie rondom het coronavirus wordt door het RIVM omschreven als ‘verslechterend’. Dit komt natuurlijk door het stijgende aantal nieuwe besmettingen. Het aantal ziekenhuisopnames leek niet per se gestegen te zijn de afgelopen weken, maar de verwachting van het RIVM is dat dit zal gebeuren wanneer er weer minder coronamaatregelen van kracht zouden zijn. Rutte gaf aan te begrijpen dat veel mensen teleurgesteld zijn door het nieuws wat hij op de persconferentie van afgelopen dinsdag bracht, maar dit situatie laat het op dit moment echt niet toe om over te gaan tot verdere versoepelingen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie