corona basisschool

De basisscholen mochten afgelopen maandag weer voor het eerst sinds de tweede lockdown open. Dat is voor veel ouders een verademing. Door de coronamaatregelen moesten de scholen een tijd lang dicht en daarom was het de taak van de ouders om hun kinderen thuis les te geven. Zij kregen wel online lessen, maar vooral bij kinderen in de basisschoolleeftijd is het lastig om goede lessen te verzorgen via het internet. Daarom vroeg het thuisonderwijs toch veel tijd en moeite van de ouders van de kinderen. Dit heeft er voor gezorgd dat veel mensen thuis niet goed konden werken omdat ze werden afgeleid. 

Thuisonderwijs

corona basisschool

Ouders vinden het vervelend als hun kinderen thuis les krijgen. Dat heeft verschillende redenen. Vooral de ouders die kinderen in de basisschoolleeftijd hebben, hebben overdag veel last van hun kinderen. Dit kan onder andere komen doordat de kinderen hulp nodig hebben bij de opdrachten die ze krijgen van hun leraar of lerares. Normaal gesproken kan de leraar de kinderen helpen met extra uitleg, maar door het coronavirus is dat niet mogelijk. Het is voor leraren erg lastig om goed onderwijs te geven aan kinderen die ze alleen op hun scherm zien. Je krijgt dan minder goed hoogte van hoe het met deze kinderen gaat. 

Basisscholen heropenen

Afgelopen maandag was het dan eindelijk zo ver, de basisscholen mochten weer open. Wel moet er op de scholen rekening worden gehouden met de coronamaatregelen. Daarom is het van belang om deze regels goed aan de kinderen uit te leggen. Wanneer zij niet begrijpen waarom het van belang is om je aan alle coronamaatregelen te houden, zullen zij dit waarschijnlijk ook niet doen. Het is voor de basisscholen erg lastig om zich goed aan de richtlijnen te houden. Door een peiling van de Algemene Vereniging Schoolleiders werd duidelijk hoe moeilijk dit is voor de meeste scholen. 

Peiling

Er is een peiling gedaan onder duizend directeuren van Nederlandse basisscholen. Uit deze peiling is gebleken dat een groot deel van de basisscholen het lastig vindt om de coronamaatregelen goed te handhaven op hun school. 59 procent van de ondervraagde directeuren gaf aan dat het op hun school niet lukt om de leerlingen in aparte groepjes te laten werken. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling aangezien dat betekent dat kinderen op de basisschool een verhoogde kans hebben om besmet te raken met het coronavirus. 

corona school

Aparte groepjes

De leerlingen van basisscholen moeten volgens de meest recente richtlijnen in aparte groepjes werken. Bij meer dan de helft van de basisscholen lukt dit niet, terwijl 30 procent aangeeft dat dit enigszins lukt. Het is confronterend om te zien dat slechts 7 procent van de scholen aangeeft dat het hen goed lukt om de leerlingen gescheiden te laten werken. Gezien deze cijfers is het verstandig dat het kabinet gaat kijken naar een manier om de basisscholen op een verantwoorde manier open te laten gaan.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten