Effecten van de coronamaatregelen op jongeren: 90% voelt zich somber

Er zijn veel maatregelen nodig om te voorkomen dat het coronavirus zich verder kan verspreiden onder de Nederlandse bevolking. Deze maatregelen zijn noodzakelijk, maar voor niemand leuk. Veel mensen hebben last van de maatregelen. Dat kan door allerlei verschillende oorzaken komen. Zo kan het bijvoorbeeld zo zijn dat je weinig contact hebt met je familie of vrienden. Aangezien we inmiddels al meer dan 9 maanden in de coronacrisis zitten snakken veel mensen naar contact met hun vrienden of familie. 

corona ongelukkig

Jongeren

Sommige groepen mensen hebben meer last van de maatregelen dan anderen. Zo hebben jongeren doorgaans meer last van de maatregelen dan ouderen of mensen van middelbare leeftijd. Dat heeft verschillende redenen. Er zijn bijvoorbeeld veel jongeren die het nut van deze maatregelen voor henzelf niet inzien. Dit komt doordat zij zelf niet ernstig ziek worden wanneer ze besmet raken met het virus. Sommige van deze jongeren vinden het daardoor niet nodig dat er zo veel maatregelen zijn. Bovendien hebben jongeren meestal een actief sociaal leven wat op dit moment helemaal stil ligt. 

Onderzoek

Het Rode Kruis heeft onderzoek gedaan naar het welzijn van jongeren gedurende de coronacrisis. De resultaten van dit onderzoek waren vrij schokkend. Door de maatregelen tegen het coronavirus kunnen veel jongeren bepaalde dingen niet meer doen. Zo vinden veel jongeren bijvoorbeeld dat zij sinds het begin van de coronacrisis geen sociaal leven meer hebben. Bovendien zijn er veel jongeren die hun bijbaan kwijt zijn geraakt. Veel jongeren werken in de horeca en deze sector is zwaar getroffen door de coronamaatregelen. Daarom zijn veel jongeren ontslagen omdat zij meestal geen vast contract hebben.

coronavaccins 2022

Eenzaamheid

Volgens het Rode Kruis is vooral eenzaamheid een probleem waar veel jongeren last van hebben. Het Rode Kruis heeft online onderzoek gedaan naar de gevoelens van 713 Nederlanders van tussen de 16 en 30 jaar oud. 72 procent van deze jongeren geeft aan tegen de komende maanden op te zien. Normaal gesproken hebben de meeste jongeren juist zin in de toekomst. 90 procent van de ondervraagde jongeren gaf aan dat zij regelmatig last hebben van gevoelens van eenzaamheid en somberheid. Onlangs kwam nog groot in het nieuws dat veel jongeren dicht tegen een burn-out aan zitten en dit onderzoek bevestigd dat. 

Vergelijking met vorig jaar

Vorig jaar is er een soortgelijk onderzoek gedaan naar de gevoelens van jongeren. Door de resultaten van het meest recente onderzoek te vergelijken met de resultaten van dat onderzoek kun je de effecten van de coronamaatregelen op het welzijn van jongeren zien. Bijna een kwart van de jongeren geeft aan zich altijd somber en eenzaam te voelen. Daarom zie je dat jongeren erg veel last hebben van de coronamaatregelen. Er zijn op dit moment veel meer jongeren die zich somber en eenzaam voelen dan normaal gesproken het geval zou zijn.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie