Coronamaatregelen in verpleeghuizen kunnen worden versoepeld volgens het OMT

Er zijn tot nu toe veel verschillende brandhaarden voor het coronavirus geweest. Zo is de coronacrisis in Nederland eigenlijk een beetje begonnen doordat er mensen die besmet waren naar het carnaval zijn geweest. Natuurlijk kun je dit die mensen ook niet kwalijk nemen. Zij wisten immers nog niet zo veel van het virus als wij op dit moment weten en bovendien was alles gewoon nog open. Het virus heeft zich erg snel kunnen verspreiden onder de mensen die bij carnaval aanwezig waren. Daarom was vooral de provincie Noord-Brabant heel hard getroffen door het coronavirus. 

corona verpleeghuis

Maatregelen

Vanaf het moment dat bekend was dat het coronavirus zich had kunnen verspreiden onder de mensen die carnaval aan het vieren waren werden er maatregelen ingevoerd. Deze maatregelen moesten er voor zorgen dat het virus zich minder makkelijk kan verspreiden. Het is erg lastig om het effect van één regel te meten wanneer er meerdere nieuwe maatregelen zijn ingevoerd. Daarom is het vanaf het begin van de coronacrisis een beetje zoeken geweest naar welke maatregelen wel en niet werken. Je wilt immers alleen de maatregelen invoeren die ook daadwerkelijk effect hebben op het aantal besmettingen. 

Verpleeghuizen

Er zijn door het hele land meerdere uitbraken van het coronavirus geweest in verpleeghuizen. Dit is natuurlijk erg zorgwekkend aangezien de ouderen die in deze verpleeghuizen wonen per definitie binnen de meest kwetsbare groep vallen. Daarom zijn er al een tijd lang strenge maatregelen voor mensen die in een verpleeghuis op bezoek willen komen. Als je een familielid of een kennis gaat opzoeken in het verpleeghuis waar deze woont, mag je enkel in je eentje naar binnen. Het is niet de bedoeling dat er meer mensen worden toegelaten aangezien de kans op besmetting daarmee groter wordt. 

Nieuw advies

Het Outbreak Management Team(OMT) geeft advies aan het kabinet over welke maatregelen het meest verstandig zijn op dit moment. Eerst was het advies om de situatie in de verpleeghuizen niet te veranderen om meer besmettingen te voorkomen, maar de NOS meldt dat het advies toch is veranderd. Het OMT geeft nu aan dat het misschien wel tijd is om de regels voor verpleeghuizen wat meer te versoepelen. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan het verhogen van het maximale aantal bezoekers van één naar twee. Dit is voor veel ouderen en hun familieleden erg fijn.

corona vaccin

Vaccinatie

Dit nieuwe advies van het OMT geldt alleen voor mensen die al gevaccineerd zijn. Er zijn al veel ouderen gevaccineerd waardoor de kans dat zij besmet raken en vervolgens complicaties krijgen vele malen kleiner is geworden. Hierdoor is het aantal coronabesmettingen in de verpleeghuizen ook enorm afgenomen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie