Coronamaatregelen te snel versoepelen leidt tot hogere piek

Een aantal dagen geleden kwam het bericht dat de coronamaatregelen mogelijk zouden worden versoepeld op 21 april in het nieuws. Dit gaf veel Nederlanders hoop aangezien zij al maandenlang aan het wachten zijn op verdere versoepelingen. Veel mensen hopen dat het snel mogelijk is om weer naar het terras te gaan of om andere dingen te doen die door de coronamaatregelen niet mogelijk waren. Deze mensen werden een dag of twee later weer teleurgesteld toen het bericht kwam dat Hugo de Jonge aangaf dat de kans groot was dat de versoepelingen langer op zich laten wachten. Dit komt door de grote drukte in de ziekenhuizen.

corona ziekenhuis

Drukte in de ziekenhuizen

Het is op dit moment erg druk in de Nederlandse ziekenhuizen. Dat komt doordat er steeds meer mensen die besmet zijn met het coronavirus zorg nodig hebben in het ziekenhuis. Het gaat hierbij niet alleen om mensen die op de IC liggen, maar ook om mensen die op andere afdelingen van het ziekenhuis liggen. Hierdoor is er in de meeste ziekenhuizen geen ruimte om andere patiënten te behandelen. Dit heeft als gevolg dat operaties van mensen met kanker of hartproblemen worden uitgesteld. Uiteraard is dit niet wenselijk aangezien dit tot veel meer gezondheidsschade kan leiden dan enkel het coronavirus. 

Versoepelingen een week uitgesteld

Hugo de Jonge, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, heeft aangegeven dat de versoepelingen in ieder geval een week zijn uitgesteld. Dat komt doordat de druk op de zorg op dit moment nog te hoog is waardoor het versoepelen van de maatregelen er voor zou zorgen dat er te weinig ruimte in de ziekenhuizen overblijft. Op dit moment is er al te weinig ruimte voor alle patiënten die zorg nodig hebben en daarom is het niet verstandig om al te versoepelen. Het is volgens het OMT ook niet slim om al over te gaan tot versoepelingen. Dit zou volgens hen de piek van de derde golf een stuk hoger maken en bovendien langer laten duren. 

coronadoden

Routekaart

Het kabinet heeft een routekaart openbaar gemaakt met de plannen voor toekomstige versoepelingen. Echter heeft het OMT al aangegeven dat deze routekaart er voor kan zorgen dat er veel nieuwe besmettingen met het coronavirus zouden ontstaan waardoor de derde golf een stuk langer kan duren. Zij verwachten dat de piek van de derde golf zo rond eind april of begin mei is. Volgens het OMT is het van belang dat er pas grote versoepelingen komen wanneer we zeker weten dat we over die piek heen zijn. Daarom zijn zij geen voorstander van de versoepelingen die op de routekaart zijn aangegeven.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie