Coronamaatregelen blijven tot 30 maart, eventuele grote versoepelingen pas aan het einde van de maand

De coronamaatregelen zullen hoogstwaarschijnlijk verlengd worden tot 30 maart. Dat betekent dat de avondklok dus ook tot het einde van de maand zal blijven gelden. Toen bekend werd dat de avondklok waarschijnlijk nog een keer verlengd gaat worden kon dat op veel kritiek rekenen onder de Nederlandse bevolking. Dat is niet gek aangezien het kabinet bij het invoeren van de avondklok aangaf dat dit de eerste maatregel zou zijn die zou worden teruggedraaid. Volgens het RIVM en het kabinet is het effect van de avondklok duidelijk terug te zien in de nieuwe coronacijfers waardoor het nuttig is om de avondklok langer te laten gelden.

corona avondklok

Nog niet definitief

Bronnen hebben na het Catshuisberaad zaterdag gemeld dat er waarschijnlijk geen versoepelingen zullen worden aangekondigd. Tijdens het Catshuisberaad liet het kabinet zich voorlichten door deskundigen zodat zij een beter beeld krijgen van de huidige situatie. Het is van belang om er rekening mee te houden dat het nog niet definitief is dat er geen maatregelen zullen worden versoepeld. Aanstaande maandag is er nog een crisisoverleg met het kabinet en de dag daarna wordt aangekondigd of er eventueel nieuwe versoepelingen komen. 

Avondklok verlengd tot 30 maart

De avondklok zal waarschijnlijk worden verlengd tot 30 maart. Volgens ingewijden zijn de meest recente coronacijfers simpelweg niet goed genoeg om meer versoepelingen door te voeren. Dat komt doordat er de laatste tijd steeds meer nieuwe coronabesmettingen bij komen. Zaterdag meldde het RIVM zelfs 5.378 nieuwe besmettingen met het coronavirus. Dat zijn er een stuk meer dan het gemiddelde van de afgelopen week. Het gemiddelde van de afgelopen week was 4.526. Als je naar deze cijfers kijkt is het begrijpelijk dat er geen nieuwe versoepelingen komen, maar toch zijn er veel mensen die vinden dat de horeca bijvoorbeeld recht heeft op nieuwe versoepelingen zodat ze weer open kunnen.

corona virus

Welke versoepelingen hebben prioriteit?

Volgens bronnen zal het pas in het einde van maart mogelijk zijn om eventuele nieuwe versoepelingen door te voeren. Dat komt doordat de cijfers op dit moment simpelweg nog niet goed genoeg zijn om maatregelen te versoepelen. Volgens de bronnen zullen de eerste versoepelingen die worden aangekondigd waarschijnlijk het deels heropenen van het hoger onderwijs, het heropenen van buitenterrassen en het ook voor volwassen mogelijk maken om in de buitenlucht te sporten. Dit zijn volgens het kabinet de maatregelen die het eerst mogelijk zouden zijn zonder dat dit veel nieuwe besmettingen oplevert.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie