Door het coronavirus is het voor scholieren mogelijk om dit jaar 2 keer te herkansen

Sinds maart van het jaar 2020 hebben de scholieren in Nederland last van het coronavirus. Tijdens de lockdown in het begin van het jaar zijn de scholen zelfs al gesloten. Echter, om er zeker van te zijn dat het coronavirus niet te veel om zich heen grijpt, zijn de scholen tijdens de tweede lockdown weer gesloten. Tijdens de tweede lockdown gaan de scholieren in het examenjaar alsnog naar school. Hierdoor is het mogelijk om een eventuele achterstand in de toekomst te voorkomen.  

Drie pogingen om een examen te doen

Het is mogelijk om drie keer een examen te maken voor de scholieren. Zij hebben dus hun eerste kans, maar daarnaast ook nog eens een tweede en een derde. Hierdoor hoopt de Nederlandse Overheid dat de scholieren in Nederland niet te veel achterstand oplopen, bijvoorbeeld doordat ze nog een keer blijven zitten. Voor een aantal scholieren kan een keer blijven zitten betekenen dat ze van school af moeten. Echter, om dit te voorkomen kiest de Nederlandse Overheid ervoor om de scholieren een tweede herkansing te geven als dit nodig is.

corona

Normering aangepast door het coronavirus

De kans bestaat dat de normering rondom het maken van een examen kan veranderen. Dit heeft vooral te maken met de verschillende factoren die er op dit moment voor zorgen dat het coronavirus niet meer om zich heen kan grijpen, maar dit gaat natuurlijk wel ten koste van het onderwijs voor de leerlingen. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat gehele scholen dicht moeten doordat het coronavirus te ver om zich heen grijpt. 

Voorbereidingstijd voor een goede uitgangspositie

Het coronavirus maakt het voor een aantal studenten niet mogelijk om een goede voorbereidingstijd te kunnen hanteren voor hun examen. Dit is ook het geval geweest tijdens de eerste lockdown. Echter, het zou tijdens het schooljaar 2020-2021 zo kunnen zijn dat het virus ervoor zorgt dat scholieren in quarantaine moeten en hierdoor veel lessen missen. Daarnaast kan het voorkomen dat docenten ziek worden en de lessen hierdoor niet door kunnen gaan.  

De scholen gaan met LAKS om de tafel

De minister Slob houdt de komende tijd een vinger aan de pols. De kans bestaat namelijk dat het na het voorjaar nog steeds slecht gaat met betrekking tot de corona crisis, bijvoorbeeld doordat er nog steeds strengere maatregelen zijn. Mocht dit het geval zijn, dan gaat de minister met LAKS om de tafel om te kijken of de maatregelen op dit moment voldoende zijn. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie