Het coronavirus zorgt voor extra tekorten in het onderwijs

Het coronavirus zorgt voor extra tekorten in het onderwijs. Dit heeft voor een groot deel te maken met de verschillende maatregelen die rondom het coronavirus. Wanneer mensen last hebben van corona gerelateerde klachten is het van belang dat zij thuis blijven en zich laten testen.

Het coronavirus zorgt voor extra tekorten in het onderwijs 1

Wanneer zij positief getest worden op het coronavirus, kan dit ervoor zorgen dat scholieren geen leerkracht hebben. Tenminste, in de meeste gevallen zorgt dit ervoor dat er geen leerkracht voor de klas kan staan. In een aantal gevallen lukt het de scholen om een externe kracht in te schakelen.

Schrijnende tekorten in het onderwijs

De tekorten in het onderwijs worden steeds groter. Naast dat dit voor een groot deel veroorzaakt wordt door de maatregelen rondom het coronavirus, speelt dit tekort al veel langer. Dit tekort is een aantal jaar geleden ontstaan en komt voor een deel doordat steeds meer leerkrachten met pensioen gegaan zijn. Ook zijn er steeds minder jongeren die gekozen hebben voor de opleiding in het onderwijs. 

Het coronavirus geeft het laatste zetje

Volgens een aantal experts geeft het coronavirus net het laatste zetje aan het onderwijs. Het is van belang dat er meer jongeren kiezen voor het onderwijs. Op dit moment wordt er dan ook steeds meer aandacht gegeven aan de positieve kanten van het onderwijs. Echter, helaas is het nog niet helemaal bekend wanneer dit haar vruchten af gaat werpen. De opleiding om uiteindelijk voor de klas te mogen staan duurt immers een aantal jaar. 

Het coronavirus zorgt voor extra tekorten in het onderwijs 2

Meer instromers bij de PABO

Doordat er zoveel aandacht wordt gegeven aan de tekorten in het onderwijs, kiezen steeds meer mensen er toch voor om in het onderwijs te gaan werken. Dit heeft voor een groot deel te maken met de verschillende aspecten van het onderwijs. In het onderwijs is immers geen enkele dag hetzelfde. Voor veel mensen is dit erg aantrekkelijk. 

Omscholing

Naast dat het mogelijk is om via de PABO naar het onderwijs te gaan, is het ook mogelijk om een omscholingstraject te beginnen. Wanneer mensen ervoor kiezen om naar een school in de regio te gaan, is de kans groot dat zij willen helpen met dit traject. Helaas neemt dit traject te veel tijd in beslag om het probleem op dit moment al te verhelpen.

Motivatie van studenten

Toch hoopt de Nederlandse Overheid dat het probleem in het onderwijs in de toekomst verholpen is. Volgens een aantal experts is de kans groot dat dit daadwerkelijk gaat gebeuren. Dit heeft voor een groot deel te maken met de motivatie van de studenten. Op dit moment zijn zij gemotiveerder om zo snel mogelijk hun diploma te behalen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie