Het is van belang dat iedereen zich goed beseft dat de vaccinatiecampagne tegen het coronavirus er uiteindelijk voor zal zorgen dat we zonder maatregelen door het leven kunnen gaan. Om dit te kunnen bereiken moeten er natuurlijk wel genoeg mensen zijn die bereid zijn om zich te laten vaccineren. Wanneer niet genoeg mensen bereid zijn om zich te laten vaccineren, zorgt dat er voor dat er geen groepsimmuniteit wordt bereikt. Als mensen twijfels hebben bij het nemen van een coronavaccin is het van belang dat al hun vragen goed worden beantwoord. Daarom vind je in deze tekst de antwoorden op 3 belangrijke vragen over het coronavaccin van AstraZeneca.
Als je jonger dan 60 bent en je hebt al een eerste prik gehad, krijg je dan nog wel een tweede?
Om optimaal beschermd te zijn tegen het coronavirus is het van belang dat je twee prikken krijgt van het AstraZeneca vaccin. Op die manier kan het vaccin helemaal werken en weet je zeker dat het risico om besmet te raken vele malen kleiner is. Bovendien is het zo dat je als je ziek wordt, veel minder ziek wordt dan iemand die niet is gevaccineerd.
Op dit moment is er onduidelijkheid over de veiligheid van het vaccin voor mensen die jonger dan 60 zijn. Toch heeft de gezondheidsraad nog geen meldingen gehad van mensen die ernstige bijwerkingen ontwikkelden nadat zij voor de tweede keer geprikt zijn. Daarom kunnen mensen die aan de beurt zouden komen gewoon nog hun tweede dosis van het coronavaccin krijgen.
Hoe staat het met de vaccinatieplanning?
Het is dus zo dat er geen nieuwe mensen van onder de 60 worden gevaccineerd met het AstraZeneca vaccin. Dit heeft natuurlijk gevolgen voor de planning van de vaccinaties. Door het ministerie van Volksgezondheid en het RIVM wordt hard gewerkt aan een nieuwe planning voor het toedienen van het coronavaccin. Het besluit om te stoppen met het vaccineren van mensen die jonger dan 60 heeft volgens het RIVM wel tot enige vertraging geleid. Hoeveel vertraging dit precies is, is vooral afhankelijk van de leveringen van de andere coronavaccins. Als alle farmaceuten aan de afgesproken data kunnen voldoen zou nog steeds iedereen in Nederland in juli minimaal een eerste prik hebben gehad.
Waarom krijgen mannen onder de 60 niet eerst het vaccin van AstraZeneca?
Toen bekend werd dat vooral vrouwen van onder de 60 last kregen van de mogelijke bijwerkingen van het vaccin vroegen veel mensen zich af waarom er niet gewoon werd besloten om enkel de mannen te vaccineren. Het feit dat vooral vrouwen hier last van krijgen hoeft echter niet direct te betekenen dat mannen geen kans hebben om deze bijwerkingen te krijgen. Daarom is het volgens de gezondheidsraad verstandiger om te wachten op de resultaten van verder onderzoek. Bovendien komt het ziektebeeld na het krijgen van het coronavaccin ook bij mannen voor, maar zijn vooral veel vrouwen ingeënt omdat er over het algemeen meer vrouwen in de zorg werken.