corona vaccin

Over het coronavaccin wat is gemaakt door AstraZeneca is veel ophef ontstaan. Dat heeft verschillende redenen. Het begon al met het overlijden van een aantal ouderen nadat zij waren gevaccineerd. Dit was voor veel landen in de Europese Unie reden om het vaccin niet meer toe te dienen aan ouderen. De incidenten die hier de aanleiding voor waren zijn al een tijdje geleden, maar er zijn recent twee incidenten geweest in Oostenrijk die mogelijk te wijden zijn aan het vaccin. 

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝
corona vaccin

Wat is er in Oostenrijk gebeurt?

Naar aanleiding van twee incidenten in Oostenrijk hebben veel landen besloten om te stoppen met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. Eén vrouw die pas was ingeënt met het vaccin is overleden en een andere vrouw die in hetzelfde ziekenhuis werkzaam was kreeg bloedproppen. Beide vrouwen waren relatief jong waardoor deze incidenten extra zorgwekkend zijn. De vrouwen werden uit dezelfde vaccinbatch ingeënt, maar volgens geneesmiddelenbewakingscomité PRAC zijn er op dit moment geen aanwijzingen dat er iets mis was met de voorraad vaccins. 

Wat is er in Denemarken gebeurt?

Denemarken is per direct gestopt met het toedienen van het coronavaccin van AstraZeneca. De aanleiding daarvoor waren de incidenten in Oostenrijk en één geval waarbij iemand in Denemarken overleed aan een bloedprop nadat diegene was gevaccineerd. Het is nog niet bekend of deze bloedproppen veroorzaakt werden door het vaccin of dat deze mensen hier ook last van hadden gehad als zij niet waren ingeënt. Wetenschappers gaan hun best doen om hier zo snel mogelijk achter te komen zodat we weten of dit vaccin wel helemaal veilig is.

Wat zegt het EMA hierover?

corona vaccin

Het EMA is het Europese Medicijn Agentschap. Het PRAC is onderdeel van het EMA en doet naar aanleiding van de incidenten onderzoek naar de veiligheid van dit relatief nieuwe coronavaccin. Het comité heeft bekend gemaakt dat het volgens hen gewoon verantwoord is om tijdens dit onderzoek door te gaan met het vaccineren van de bevolking. Ondanks dit advies zijn er toch veel landen die het vaccineren met het AstraZeneca vaccin (tijdelijk) hebben stopgezet.

Corona-teller.nl

Wat is het resultaat van het onderzoek naar het vaccin?

Voordat een coronavaccin wordt goedgekeurd, wordt dit uiteraard eerst op een grote groep mensen getest. Het AstraZeneca vaccin werd getest op ongeveer twintigduizend mensen. De helft van deze groep kreeg het echte vaccin en de andere helft kreeg een placebo(spuit zonder effect). Uit dit onderzoek bleek geen verband tussen het krijgen van het vaccin en het ontwikkelen van bloedproppen. Volgens EMA kregen van de mensen die het vaccin kregen toegediend vier mensen trombose terwijl dat er bij de placebo groep acht waren. 

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝
Online Testen via Corona-teller.nl
☝15% korting op Coronatest met reisdocument☝

Laat hieronder uw mening weten