corona vaccin

Er zijn op dit moment verschillende coronavaccins op de markt. Bij bijna al deze vaccins is het nodig om twee keer te prikken. Als je slechts één keer bent ingeënt ben je wel beschermd tegen het coronavirus, maar dit is bij veel mensen niet voldoende om helemaal niet meer besmet te raken. Daarom is het van belang dat mensen die hun eerste prik hebben gehad snel aan de beurt komen voor de volgende. Op die manier kan er zo snel mogelijk een hoge vaccinatiegraad worden bereikt waardoor het coronavirus zich niet zomaar kan verspreiden onder de Nederlandse bevolking. Het is van belang om bij het vaccineren te beginnen met de meest kwetsbare groep mensen.

corona vaccin

Risicogroepen

Het is slim om bij het vaccineren te beginnen met de mensen die het meest kwetsbaar zijn voor het coronavirus. Deze mensen vallen onder de zogenaamde risicogroep. Mensen die binnen de risicogroep vallen hebben een grotere kans om ernstig ziek te worden of te overlijden als ze besmet raken met het coronavirus. Daarom is het niet gek dat Nederland er voor heeft gekozen om te beginnen met het vaccineren van de mensen die de grootste kans hebben om ernstig ziek te worden als zij besmet zouden raken. Deze groep mensen komt over het algemeen het vaakst op de IC terecht als zij besmet zijn. De druk op de zorg zal dus afnemen naarmate meer mensen uit de risicogroep zijn gevaccineerd.

Eén keer prikken

Om het tempo van het vaccineren hoger te krijgen is het fijn om een vaccin te hebben waarbij je slechts één keer hoeft te prikken voor volledige bescherming. Daarom is het erg fijn dat het coronavaccin van Janssen(Johnson&Johnson) recentelijk is goedgekeurd door het EMA. Hierdoor geeft de EU groen licht voor het leveren van deze vaccins. De Leidse farmaceut is er als eerste in geslaagd om een coronavaccin te ontwikkelen waarbij één prik genoeg is om je te beschermen tegen het coronavirus. Dit kan er voor zorgen dat het vaccinatietempo in de toekomst een stuk hoger kan worden dan het op dit moment is. 

corona vaccin

Eerste levering aan EU

Het vaccin van Janssen zal vanaf 19 april aan de EU geleverd worden. Vanaf dat moment tot aan het einde van het 2de kwartaal verwacht Nederland zo’n 3 miljoen doses van het coronavaccin geleverd te krijgen van Janssen. Het grote voordeel van dit vaccin is het feit dat het niet nodig is om één iemand meerdere keren in te enten. Wanneer mensen één keer geprikt zijn is dit voldoende wat dus betekent dat met de nieuwe lading vaccins 3 miljoen mensen moeten worden ingeënt.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie