Het coronavaccin is in Nederland meer dan 1 miljoen keer toegediend

Overal ter wereld zijn landen zo snel mogelijk begonnen met het inslaan van het coronavaccin. Dit is een vrij logische reactie op de komst van het vaccin aangezien iedere regering het liefst haar volk blij wil maken door de huidige maatregelen terug te draaien. Het is helaas niet mogelijk om bepaalde maatregelen te versoepelen wanneer er nog niet voldoende mensen zijn gevaccineerd. De vaccinatiegraad in een land moet vrij hoog zijn voordat de werking van het vaccin terug te zien is in de nieuwste coronacijfers. In Nederland is dit nog niet te merken, maar we komen steeds dichterbij.

corona vaccin

Ouderen

In Nederland is het nog niet te merken dat de vaccinatiecampagne is begonnen. Om dit effect merkbaar te laten worden, moeten er echt nog meer mensen een coronavaccin krijgen. De werking van het vaccin zal naar verwachting het eerst zichtbaar zijn onder ouderen. Dit is logisch aangezien het grootste deel van de vaccins op dit moment worden toegediend aan ouderen. Op die manier moet de groep die het meest kwetsbaar is voor het coronavirus beter beschermd worden dan andere groepen. Dat is volgens veel experts de slimste keuze aangezien hiermee de meeste doden en ziekenhuisopnames kunnen worden voorkomen.

Israël

Israël heeft zich als land aangemeld als proefland voor de vaccins. Dat betekent dat Israël al toegang had tot een aantal coronavaccins voordat deze volledig waren goedgekeurd. Het is niet zo dat er nog geen onderzoek was gedaan naar de werking en de veiligheid van het vaccin, maar het was nog niet zo uitgebreid op mensen getest als normaal gesproken wel gebeurt. Israël heeft hiermee een risico genomen, maar dit heeft tot nu toe goed uitgepakt. De eerste maatregelen worden daar inmiddels al teruggedraaid en dit biedt een goed vooruitzicht voor de toekomst. Dit bewijst namelijk dat het coronavaccin zeker de reden kan zijn dat de huidige maatregelen worden teruggedraaid. 

1 miljoen doses vaccin 

corona vaccin

In Nederland liepen we een beetje achter op veel andere landen. Toch zijn er volgens het coronadashboard van de rijksoverheid inmiddels zo’n 1 miljoen doses van het coronavaccin toegediend aan Nederlanders. De GGD’s hebben de meeste mensen gevaccineerd. Ongeveer twee derde van de vaccins zijn toegediend door de GGD. Huisartsen en ziekenhuizen zijn verantwoordelijk voor de rest van de prikken die zijn gezet. Het grootste deel van de vaccins zijn gegeven aan ouderen. Daarom zal het logischerwijs eerder bij de groep ouderen merkbaar zijn dat ze zijn gevaccineerd. 

Kwetsbare mensen krijgen voorrang op vaccinatie

Nederland heeft er voor gekozen om zo veel mogelijk kwetsbare mensen te vaccineren. Dit is belangrijker dan het inenten van mensen die weinig kans hebben op complicaties door het coronavirus. Naast ouderen worden bijvoorbeeld ook mensen die overgewicht hebben eerder gevaccineerd. Deze groep mensen is oververtegenwoordigd op de IC en daarom is het ook van belang om deze mensen voorrang te geven op het krijgen van een vaccin.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie