corona vaccin

Overal ter wereld zijn landen begonnen met vaccineren. Het ene land heeft al meer mensen gevaccineerd dan het andere, maar er zijn op dit moment nog nergens echt effecten van de vaccinaties tegen het coronavirus te merken. Dat komt doordat een groot deel van de bevolking moet zijn gevaccineerd om een duidelijk verschil te zien in het aantal nieuwe besmettingen. Daarom is het van belang dat er zo snel mogelijk veel mensen gevaccineerd worden. Sommige mensen hebben hun twijfels bij het nemen van het vaccin. Daar kunnen verschillende redenen voor zijn. 

corona vaccin

Niet 100% effectief

Geen enkel coronavaccin is in 100 procent van de gevallen effectief. In Nederland zijn we pas geleden begonnen met het gebruiken van het AstraZeneca vaccin. Volgens het Europese medicijnagentschap is dit vaccin 60 procent effectief. Daarom zullen 40 van de 100 mensen die zijn ingeënt met dit vaccin alsnog besmet kunnen raken. De vaccins van Moderna en Pfizer zijn een stuk effectiever dan dat van AstraZeneca. Het Moderna vaccin is 94 procent effectief en het vaccin van Pfizer is 95 procent effectief. Veel mensen vragen zich hierdoor af of je bij jezelf kunt controleren of het vaccin werkt nadat je bent gevaccineerd.

Verschillen per persoon

Een coronavaccin is dus niet bij iedereen effectief. Ieder lichaam reageert anders op dit vaccin. Er zijn verschillende dingen die een rol spelen bij hoe effectief een vaccin bij jou werkt. Dit zijn dingen als genetische aanleg, leeftijd, maar ook je algemene gezondheid. Dat zijn allemaal factoren die invloed hebben op je afweersysteem en daarom dus ook op de werking van een vaccin. Wanneer je een vaccin toegediend krijgt, train je als het ware je afweersysteem. Het is de bedoeling dat in je lichaam neutraliserende antistoffen worden aangemaakt. Die zorgen er dan voor dat je niet besmet kunt raken met het coronavirus. 

Antistoffen 

Wanneer het coronavaccin effect heeft bij jou, zijn er voldoende neutraliserende antistoffen aangemaakt waardoor je beschermd bent tegen het virus. In principe is het mogelijk om te meten hoeveel antistoffen iemand in zijn lichaam heeft. Daarom zou je dus denken dat het mogelijk is om te kijken of iemand volledig beschermd is door een vaccin. Het enige probleem is dat we op dit moment nog niet weten hoeveel antistoffen je precies nodig hebt om volledig beschermd te zijn tegen het coronavirus. Dat zorgt er voor dat we niet zeker weten wanneer iemand beschermd is en wanneer niet. 

Werking van een vaccin

Als je na het krijgen van een coronavaccin toch besmet bent geraakt met het coronavirus, hoeft dit niet te betekenen dat het vaccin helemaal niet heeft gewerkt. De kans is bijvoorbeeld veel groter dat je slechts milde klachten krijgt wanneer je al gevaccineerd bent. Je lichaam heeft dan immers al antistoffen tegen het coronavirus aangemaakt.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie