corona vaccin

Al sinds het begin van de coronacrisis keken we met zijn allen reikhalzend uit naar de komst van het coronavaccin. Nu is het dan eindelijk zo ver dat de vaccinatiecampagne van start is gegaan. Er zijn verschillende coronavaccins die worden gebruikt om mensen in te enten. Je kunt aan de cijfers onder bepaalde bevolkingsgroepen zien dat de vaccins die op dit moment op de markt zijn echt werken. Als je bijvoorbeeld kijkt naar het aantal nieuwe besmettingen in verzorgingshuizen waar veel ouderen wonen. Deze ouderen kregen voorrang op het vaccin aangezien er veel verpleeghuizen waren die als brandhaard voor het coronavirus fungeerde.

Coronavaccin werkt aantoonbaar tegen verspreiding virus 1

Israël

Het effect van de vaccinaties onder ouderen die in verpleeghuizen wonen is duidelijk zichtbaar. Er raken nog maar weinig mensen besmet in de verpleeghuizen en daardoor zijn er ook steeds minder mensen die overlijden aan het coronavirus. Dit is zonder twijfel een effect van de vaccins. Het is niet alleen in Nederland zichtbaar dat het op grote schaal toedienen van vaccins echt effect heeft. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een land als Israël waar ze vrijwel direct zijn begonnen met vaccineren, zie je dat het mogelijk is om maatregelen te versoepelen als er meer mensen gevaccineerd zijn. Daarom is het fijn dat we in Nederland naar verwachting in de zomer al het grootste deel van de bevolking hebben ingeënt.

Anderen besmetten na vaccinatie

Als je gevaccineerd bent tegen het coronavirus word je niet meer ziek of krijg je weinig klachten wanneer je in aanraking komt met het virus. Over of het virus er ook voor zorgt dat je het virus niet meer kunt verspreiden, was tot voor kort niets bekend. Veel wetenschappers hadden al het vermoeden dat het vaccineren er voor zorgt dat je ook niet meer in staat bent om anderen te besmetten, maar hier was nog geen wetenschappelijk bewijs voor. 

Uit een studie van de Amerikaanse variant van het RIVM blijkt dat de kans om anderen te besmetten als je zelf in aanraking komt met het virus na de eerste prik binnen twee weken met 80 procent daalt. Als je dan ook nog de tweede prik krijgt, is de kans zelfs met 90 procent gedaald. Het gaat hierbij wel alleen om de vaccins van PFizer/Biotecht en Moderna.

corona vaccin

Motivatie om je te laten vaccineren

Door dit nieuws zal de vaccinatiebereidheid onder jongeren hoogstwaarschijnlijk toenemen. Het is namelijk zo dat het vaccineren tegen corona tot nu toe vooral werd gepromoot als bescherming voor jezelf. Nu bekend is dat je naast jezelf ook anderen beschermd door je te laten vaccineren, zullen veel jongeren eerder overwegen om zich te laten vaccineren. Onder jongeren is de vaccinatiebereidheid relatief laag omdat ze vaak niet het gevoel hebben dat zij bescherming nodig hebben tegen het coronavirus. Als zij zich laten vaccineren om bijvoorbeeld hun oma te beschermen, is de kans groter dat jongeren er voor kiezen om toch een prik te halen.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten