Je kind wel of niet laten vaccineren tegen corona?

Ouders van ongeveer 1,3 miljoen kinderen van 5 tot 11 jaar krijgen vanaf dinsdag een uitnodiging voor een COVID-19-vaccinatie. Volgens RIVM-epidemioloog Susan van den Hof en kinderarts-immunoloog Lieke Sanders stelt dit je meteen voor een dilemma: moet je kind wel of niet gevaccineerd worden?

Corona geeft kinderen milde of geen klachten

Kinderen zijn volgens Sanders even vatbaar voor een coronabesmetting als volwassenen, maar het virus is bij hen veel vaker asymptomatisch of mild. Volgens de kinderarts heeft minder dan 5% van de kinderen na twee of drie maanden nog steeds symptomen (long-covid), en biedt immunisatie geen garantie tegen herinfectie.

Vaccinatie verminderd de kans op MIS-C

De belangrijkste reden om uw kind te vaccineren, is volgens het RIVM het voorkomen van de ziekte MIS-C bij kinderen, die relatief zelden voorkomt. Multisystem Inflammatory Syndrome – Children (MIS-C) is een acroniem voor Multisystem Inflammatory Syndrome – Children.

Symptomen MIS-C

Deze gevaarlijke ontstekingsziekte, waarbij bloedvatontsteking optreedt, komt het meest voor bij kinderen van acht tot tien jaar die een corona infectie hebben doorgemaakt. Het RIVM benadrukt de zeldzaamheid van de ziekte en het gemak van behandeling. Na een coronaire infectie treedt MIS-C meestal twee tot zes weken later op.

Het probleem zou zich voordoen bij ongeveer één op de vierduizend infecties, hoewel dit onderzoek werd uitgevoerd toen de deltaversie van het coronavirus nog op grote schaal verspreid werd. Het effect van de omikron-variant is onbekend. De belangrijkste reden van de Gezondheidsraad om in december vaccinatie van jongeren aan te bevelen, was het risico op MIS-C.

Kinderen zijn een ‘bron van overdracht’

Ook het vaccineren van een jongere kan volgens Van den Hof helpen in de strijd tegen de epidemie. Kinderen zijn immers een “bron van overdracht” en inenting kan het risico op besmetting van anderen verkleinen. “Omdat het risico op besmetting in de eerste maanden na inenting veel kleiner is, kun je het ook doen om opa of oma te beschermen.”

Vaccinatie verlaagt ook de kans van uw kind om in het ziekenhuis te worden opgenomen, aldus de artsen. Zij benadrukken dat kinderen met COVID-19 een zeer kleine kans hebben om überhaupt in het ziekenhuis terecht te komen. Bovendien kan een eerdere besmetting uw kind in hoge mate beschermen, en veel jongeren zijn al (onbewust) besmet.

Tot nu toe is het aandeel ziekenhuisopnames in de leeftijdsgroep van vijf tot elf jaar het kleinst: slechts 0,2 procent (143 opnames) van de 78.193 ziekenhuisopnames in 2021. Volgens Sanders is de kans groter dat kinderen met een onderliggende aandoening in het ziekenhuis belanden.

Verminder kans op besmetting

De omikron-variant daarentegen levert bij jongeren een minder groot ziektebeeld op dan de delta-variant, aldus het RIVM. Met de omikron-variant zou het aantal opnames ongeveer tweederde kleiner zijn. Omdat meer kinderen besmet zullen raken als gevolg van de omikron-variant, wordt voorspeld dat het totaal aantal ziekenhuisopnames onder kinderen zal toenemen.

Vaccinatie-bijwerkingen bij Kinderen ‘gering’

naar de huisarts voor een booster vaccinatie

De bijwerkingen van een vaccinatie bij kinderen zijn, volgens de kinderarts, gering. Pijn rond de prikplaats, koorts, vermoeidheid en hoofdpijn behoren daartoe. Vanaf volgende week krijgen de eerste jongeren een eerste dosis van het vaccin van Pfizer/BioNTech. Na twee maanden krijgen gezonde jongeren een tweede dosis. Voor kwetsbare kinderen zullen de injecties met een tussenpoos van vier weken worden toegediend.

Welk vaccin krijgen kinderen?

Bij mRNA-vaccins (zoals het vaccin dat door Pfizer is ontwikkeld) is er een kleine kans op een belangrijke bijwerking myocarditis, dat is een ontsteking van de hartspier. Volgens onderzoek in de Verenigde Staten is het risico bij jonge kinderen aanzienlijk kleiner dan bij tieners en jonge volwassenen. Na een tweede vaccinatie bij jongens waren er 4,3 meldingen per miljoen doses na negen miljoen vaccinaties in de Verenigde Staten. Bij meisjes waren er twee meldingen per miljoen doses. Volgens de kinderarts was de myocarditis even bescheiden en snel voorbij.

Als het gaat om het vaccineren van kinderen, benadrukt het RIVM dat het geen vaccinatiedoelstelling heeft. Volwassenen (85%) zaten eerder wel in deze situatie. Volgens gedragsonderzoek van het RIVM is bijna de helft van de ouders bereid hun kinderen te laten vaccineren. In andere landen varieert dit percentage van 35 tot 50%.

Deskundigen benadrukken dat er niet zoiets bestaat als een “slechte” of “juiste” keuze. “Je aanpak is anders als je kind al een infectie heeft gehad en mooi hersteld is. Sanders zegt: “Het is in principe aan de ouders.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie