corona vaccinatieplicht

Op dit moment is de situatie rondom het coronavirus in Nederland niet veel beter dan de situatie één maand geleden. De meeste mensen kunnen niet wachten tot het weer mogelijk is om bepaalde dingen te doen. Daarvoor is uiteraard een versoepeling van de maatregelen nodig, maar hoelang gaat de volgende versoepeling nog op zich laten wachten? Volgens Hugo de Jonge kan iedere Nederlander die dat zou willen in juli gevaccineerd zijn. Om er voor te zorgen dat het coronavirus zich dan niet meer zo snel kan verspreiden, is het wel van belang dat er genoeg mensen een vaccin hebben gekregen. 

Online Testen via Corona-teller.nl

Hoge vaccinatiegraad

corona vaccinatieplicht

Het is van belang om een hoge vaccinatiegraad te hebben in een land. Dat betekent dat er veel mensen zijn ingeënt waardoor een virus of ziekte zich niet makkelijk kan verspreiden. Daarom is het fijn als zo veel mogelijk mensen zich laten vaccineren. Er zijn bepaalde wetten die mensen zouden kunnen stimuleren om het vaccin te halen. Het is dan alleen een lastig punt hoeveel vrijheid de mensen die zich wel laten vaccineren tegen het coronavirus kunnen krijgen. Sommige mensen vinden dat mensen die zich hebben laten vaccineren geen voorrang mogen krijgen op mensen die dat niet doen. 

Vaccinatie-of-testbewijs

Er gaan al een tijdje verhalen over dat het kabinet bezig is met het voorbereiden van het invoeren van een vaccinatiebewijs of een testbewijs. Hierdoor vragen mensen zich af in hoeverre dit toegestaan is volgens de wet en of het bijvoorbeeld mogelijk wordt dat je op je werk wordt geweigerd doordat je niet bent gevaccineerd tegen corona. Veel mensen die zich niet willen laten vaccineren zijn bang dat hun vrijheden nog verder beperkt worden door de komst van een vaccinatiebewijs. Het is op papier voor bedrijven en evenementen zeker mogelijk om mensen te weigeren die nog niet gevaccineerd zijn.

Andere landen

corona vaccin

In andere Europese landen heeft het al langer gevolgen om bijvoorbeeld je kind niet te laten vaccineren. Er zijn volgens hoogleraar gezondheidsrecht aan de Erasmus Universiteit Rotterdam Martin Buijsen is het bijvoorbeeld in Italië zo dat je geen recht hebt op kinderbijslag als je je kind niet hebt laten vaccineren. Naast Italië zijn er nog een hoop andere landen die soortgelijke regels hebben. In Nederland kan dit binnenkort ook de realiteit zijn aangezien de gezondheidsraad al heeft bevestigd dat dit volgens de wet mogelijk is zolang er hierdoor geen verboden discriminatie plaatsvindt. 

Corona-teller.nl

Indirecte verplichting

Volgens de Nederlandse wet is het mogelijk om mensen zonder coronavaccin te weigeren, maar dit zal waarschijnlijk pas gebeuren wanneer iedereen die zich vrijwillig laat vaccineren aan de beurt is geweest. Het is binnen de Nederlandse wet strikt gezien altijd al mogelijk geweest om een indirecte vaccinatieplicht in te voeren, maar in Nederland hebben de meeste mensen altijd gevonden dat een vaccinatieplicht not done is.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Online Afspraak maken via Corona-teller.nl
Online Testen via Corona-teller.nl

Laat hieronder uw mening weten