In Wuhan, China is een nieuwe stam van het coronavirus gesignaleerd. Wuhan is de plek waar het coronavirus voor het eerst is geconstateerd, en hebben nu een nieuw, misschien dodelijker, virus dan het huidige Omikron-virus. NeoCov is de naam en deze is verwant aan het MERS-coronavirus, dat een respiratoir syndroom is in het Midden-Oosten.
Naar alle verwachtingen draagt NeoCov een mogelijk gecombineerd hoog sterftecijfer met zich mee van MERS-CoV. Hieraan overlijden één op de drie mensen. NeoCov draagt ook het hoge overdrachtspercentage van het huidige SARS-CoV-2 virus, zeggen de onderzoekers.
“Bovendien tonen onze studies aan dat de huidige COVID-19 vaccinaties ontoereikend zijn om mensen te beschermen tegen elke mogelijkheid van infecties veroorzaakt door deze virussen,” geeft het artikel over het onderzoek aan. De studie is nog niet peer-reviewed en is vrijgegeven in preprint.
“Gezien de uitgebreide mutaties in de RBD regio’s van de SARS-CoV-2 varianten, vooral de zwaar gemuteerde Omikron variant, kunnen deze virussen een latent potentieel hebben om mensen te infecteren door verdere aanpassing via antigene drift,” geeft het artikel hierna aan.
Het NeoCoV-virus is niet een nieuw virus. Dit virus werd al eerder, in 2012 en 2015, geconstateerd in landen in het Midden-Oosten. Hierbij lijkt het, vanuit veel verschillende oogpunten, op het coronavirus. NeoCoV is aangetroffen in Zuid-Afrika onder een populatie vleermuizen en heeft zich uitsluitend onder deze dieren verspreid.
“…maar verdere mutaties kunnen het potentieel schadelijk maken,” hebben ze gezegd.
“In deze studie hebben we onverwacht ontdekt dat NeoCoV en zijn nauwe verwant, PDF-2180-CoV, efficiënt gebruik kunnen maken van sommige types van vleermuis Angiotensine-converting enzyme 2 (ACE2) en, minder gunstig, menselijk ACE2 om binnen te dringen,” geeft de studie aan.
De studie geeft aan dat een infectie met dit virus niet kan worden geneutraliseerd door de antilichamen in de huidige vaccins die gericht zijn op SARS-CoV-2 of MERS-CoV.
ACE2
ACE2 is een receptoreiwit op de lichaamscellen die er voor zorgen dat coronacellen zich kunnen vasthaken en vervolgens cellen kan infecteren. “Onze studie toont het eerste geval aan van ACE2-gebruik in MERS-gerelateerde virussen, en werpt licht op een potentiële bioveiligheidsbedreiging van de menselijke opkomst van een ACE2-gebruikend “MERS-CoV-2” met zowel een hoog sterftecijfer als een hoge overdrachtssnelheid,” heeft de studie eraan toegevoegd.
“Onze studie toont het eerste geval aan van ACE2 gebruik in MERS-gerelateerde virussen, licht werpend op een potentiële bio-veiligheidsbedreiging van de menselijke opkomst van een ACE2 met behulp van “MERS-CoV-2” met zowel hoge mortaliteit als transmissiesnelheid,” is door de auteurs van de studie aangegeven.
Vervolgonderzoek NeoCov
In een verslag van Sputnik, het Russische agentschap, hebben onderzoekers, van het Vector Russische Staatsonderzoekcentrum voor Virologie en Biotechnologie, een verklaring gegeven, nadat ze op de hoogte werden gebracht over NeoCov. “Experts van het Vector onderzoekscentrum zijn op de hoogte van de gegevens die Chinese onderzoekers hebben verkregen met betrekking tot het NeoCov coronavirus. Op dit moment gaat het niet om het ontstaan van een nieuw coronavirus dat in staat is zich actief onder mensen te verspreiden.” In het vervolg geven ze aan dat het Chinese onderzoeksteam wel nog verder onderzoek moet uitvoeren om de mogelijke risico’s en gevolgen goed te kunnen schetsen.
De meest besmettelijke versie van het coronavirus, de Omikron-variant, verspreid zich momenteel gemakkelijk over de hele wereld. De variant staat bekend om zijn hoge draad van overdraagbaarheid. Toch is deze variant gelukkig minder ernstig dan de eerdere variant, Delta en Alpha. Deskundigen geven aan dat er verwacht wordt dat de Omikron-variant in april haar hoogtepunt zal bereiken.
Bangmakerij, het is gewoon een griepje.