Corona Versoepelingen voor sport, winkels en onderwijs, horeca blijft gesloten

Eerder leek het erop dat de corona lockdown wordt verlengd en dat er geen nieuwe versoepelingen komen. Maar inmiddels zijn er bronnen in Den Haag met positief nieuws. Na overleg tussen het OMT en het kabinet lijkt het erop dat er corona versoepelingen aan zitten te komen. De lockdown stopt zaterdag: Sporten, winkelen, Onderwijs en contactberoepen gaan weer open.

Versoepelingen vanaf Zaterdag 15 Januari

Bronnen in Den Haag melden namelijk aan NOS dat het kabinet het eens is geworden over nieuwe versoepelingen. In het Catshuis hebben de ministers die het meest betrokken zijn, overlegd met hun vaste adviseurs.

Op zaterdag mogen mensen op afspraak weer naar niet-essentiële winkels, zoals de kapper of andere contactberoepen. Daarnaast mogen universiteiten, hogescholen en het mbo het fysieke onderwijs hervatten.

Ook de sportscholen gaan weer open. Het horeca en de cultuursector zouden volgens de berichten voorlopig gesloten blijven.

Winkels en contactberoepen open op afspraak

Alle niet-essentiële winkels en contactberoepen als kappers, mogen vanaf zaterdag open. Wel moet er uitsluitend worden gewerkt op afspraak.

Universiteiten, hogescholen en MBO weer open

Basis- en Middelbaar onderwijs was al geopend met strenge coronaregels. Vanaf volgende week mogen ook Universiteiten, Hogescholen en het MBO weer open. Afgelopen week hebben studenten enkel onderwijs op afstand gevolgd.

Wel wordt verwacht dat er strenge maatregelen blijven gelden voor onderwijs. Dus er moet nog steeds met deels met onderwijs op afstand gewerkt worden op veel Universiteiten, Hogescholen en MBO.

Sportscholen gaan weer open

Dat de sportscholen gesloten zijn in lockdown was voor veel mensen een raadsel. Sporten is belangrijk voor fysieke en mentale gezondheid. Zeker is tijden van lockdown is sporten voor velen essentieel. Al snel werd er een petitie opgestart die inmiddels al meer dan 300.000 handtekeningen heeft ontvangen. Nu lijkt het erop dat het kabinet de noodzaak van sportverenigingen en clubs heeft begrepen. Volgens bronnen, gaan de sportscholen en clubs open vanaf Zaterdag 15 Januari.

Horeca blijft dicht

Helaas is het nog te vroeg om ook Horeca te openen. Het risico op besmettingen in de Horeca blijft te hoog in de huidige situatie. De Koninklijke Horeca Nederland (KNH) is hier niet blij mee. Ze vinden dat horeca gelijk moet worden behandeld als winkels. We moeten ‘alleen samen uit lockdown.‘, Aldus KNH.

Veel druk om te versoepelen

De lockdown in Nederland duurt tot morgen, en uit vele hoeken is druk uitgeoefend om de corona maatregelen te versoepelen. Vaak wordt gezegd dat het aantal ziekenhuisopnames niet hoog lijken te zijn.

Het besluit van het kabinet is in overeenstemming met de aanbevelingen van het Outbreak Management Team (OMT). De opties die het OMT het kabinet aanreikt, zijn veel minder nijpend dan een maand geleden. De omikronvariant van het coronavirus is volgens het OMT beduidend minder ziekmakend dan eerder werd gedacht.

Meer overleg is nodig

Na het Catshuisoverleg zijn er nog tal van besprekingen. Zo vergadert minister Yesilgöz vanavond met burgemeesters. Morgen zet het kabinet de puntjes op de i, gevolgd door een persconferentie morgenavond om 19:00 uur. De persconferentie zal inhoudelijk iets anders zijn dan de vorige. Kuipers zal ook een presentatie houden met visuals die op een scherm worden geprojecteerd.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie