Hoe snel verspreidt het coronavirus zich in de buitenlucht? Dit weten we tot nu toe

Het coronavirus is een relatief nieuw virus. Dit virus is niet lang geleden ontstaan en daarom is er nog weinig bekend over het virus. Uiteraard wordt er door wetenschappers over de hele wereld onderzoek gedaan naar het ontstaan van het virus. Als we er achter komen hoe dit precies heeft kunnen gebeuren, kunnen we mogelijke virusuitbraken in de toekomst voorkomen. Het is dan ook niet gek dat wetenschappers overal ter wereld onderzoek doen naar het coronavirus. Hoe meer we over het virus weten, hoe beter we kunnen voorkomen dat dit zich verder verspreidt. 

coronavirus

Verspreiding van het coronavirus

Wetenschappers doen niet alleen onderzoek naar het ontstaan van het virus, maar ook naar de verspreiding van het virus. Het is uiteraard erg belangrijk dat we er zo snel mogelijk helemaal achter zijn hoe het coronavirus zich verspreidt. Dat helpt namelijk bij het uitvinden welke maatregelen effect hebben en welke niet. Gedurende de coronacrisis zijn wetenschappers steeds meer te weten gekomen over het virus en hoe dit zich het makkelijkst verspreid. Toch zijn er vooral nog veel dingen die we niet weten en daarom is het van belang dat wetenschappers onderzoek blijven doen om meer te weten te komen over het virus.

Het warme weer

Door het warme weer trekken Nederlanders er massaal op uit. Dit gebeurde vorige week ook al, maar toen kwam het juist door de kou. Buiten is de kans dat het coronavirus zich verspreid minder groot. Dat komt doordat het buiten minder moeilijk is om afstand te houden. Hier is immers meer ruimte dan in de meeste huizen. Bovendien waait het buiten altijd een beetje waardoor de kans op besmetting nog kleiner wordt. Dit werkt beter tegen de verspreiding van het coronavirus dan een ruimte die goed geventileerd is. Toch is ook buiten de kans nog steeds aanwezig dat je besmet raakt.

Vorig jaar

Tijdens het begin van de coronacrisis was een positief seizoenseffect te merken. Daarom lijkt het er op dat het virus zich buiten minder snel verspreidt dan binnen, maar tegelijkertijd is het van belang om op je hoede te blijven aangezien er sinds die tijd geen nieuwe inzichten zijn geweest over de verspreiding van het virus. Volgens een woordvoerder van het RIVM leek het virus even ver weg, maar is gebleken dat de kans op verspreiding buiten zeker aanwezig is. Daarom is het van belang dat iedereen zich aan de vaste regels blijft houden. Dat is de enige manier om ook buiten zeker te weten dat je niet besmet raakt. 

corona nieuws

Nieuwe varianten

Eigenlijk is het risico op dit moment groter om buiten besmet te raken omdat we te maken hebben met een aantal nieuwe varianten. Deze varianten zijn besmettelijker dan het originele coronavirus en daarom is ook buiten de kans op besmetting groter. Het is dus ook nu van groot belang om je aan de basisregels te houden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie