Verspreiding coronavirus in stadions te voorkomen door ventilatie

Het is vervelend dat we door de huidige situatie rondom het coronavirus weinig activiteiten hebben die je op een vrije dag kunt doen. In het verleden hielden mensen er van om naar een stadion te gaan waar hun favoriete voetbalclub speelde of waar een optreden werd gegeven door een grote artiest. Het is erg leuk om zo’n evenement bij te wonen, maar op dit moment lijkt dat ver weg. Dat komt natuurlijk doordat het gezien de situatie rondom het coronavirus niet mogelijk is om een stadion bomvol met mensen te proppen zodat iedereen naar een voetbalwedstrijd kan kijken.

corona stadion

Volle stadions

Het beeld van volle stadions bij een voetbalwedstrijd of optreden lijkt erg ver weg. Toch is er onderzoek geweest wat mogelijk hoop biedt voor mensen die er van houden om naar dit soort evenementen te gaan. De Technische Universiteit Eindhoven heeft afgelopen zaterdag tijdens de gewonnen interland van het Nederlands elftal tegen Letland een onderzoek wat al maanden aan de gang was afgerond. Tijdens dit onderzoek werd er gekeken naar de verspreiding van aerosolen door de lucht als er mensen in het stadion zitten. Op die manier kregen de onderzoekers een beter inzicht in nieuwe manieren om te voorkomen dat mensen besmet raken als het stadion weer vol zit. 

Onderzoek TU Eindhoven

Er zijn verschillende mogelijkheden als de stadions weer vol zouden mogen. Veel mensen dachten tot voor kort dat het nodig is om de mensen in de stadions zo ver mogelijk uit elkaar te zetten zodat de kans dat zij elkaar besmetten met het coronavirus zo klein mogelijk is. Toch is uit het onderzoek van de TU Eindhoven gebleken dat het veel belangrijker is dat de stadions goed geventileerd worden. Op die manier kan de verspreiding van de aerosolen zo veel mogelijk worden voorkomen. Daarom is het bij veel stadions van belang om er voor te zorgen dat er nieuwe ventilatie wordt aangelegd zodat het eerder mogelijk is om voetbalwedstrijden met publiek te spelen. 

Meting van de verspreiding van aerosolen

Om er achter te komen hoe de aerosolen zich verspreiden tijdens een voetbalwedstrijd was het van belang dat er één vak met oranje-supporters was die de wedstrijd op dezelfde manier keek als voor de lockdown. Dat wil zeggen zonder mondkapjes, luid schreeuwend en juichend en met veel bier gaf de hoofdonderzoeker aan. Corona-technisch is dit misschien niet de meest verantwoorde manier om een wedstrijd te kijken, maar het is wel van belang om zo veel mogelijk te kijken naar manieren waarop wij terug kunnen naar het ‘oude normaal’. 

corona

Ventilatie

De onderzoekers waren verbaasd om te zien dat de ventilatie en de wind in het stadion zo’n grote invloed hadden op de verspreiding van aerosolen. Deze werden heel makkelijk met de wind meegevoerd waardoor mensen er niet mee in aanraking komen. Dat wijst er op dat goede ventilatie de sleutel tot het organiseren van corona-proof voetbalwedstrijden is.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie