Studie: cannabis kan corona infectie voorkomen

Onderzoekers van Oregon State University hebben deze week een studie gepubliceerd, dat aantoont dat de samenstellingen in cannabis er voor kan zorgen dat het coronavirus geblokkeerd wordt voor de toegang tot cellen. De uitgever Journal of Natural Products heeft hierover een rapport gepubliceerd afgelopen week, genaamd “Cannabinoids Block Cellular Entry of SARS-CoV-2 and the Emerging Variants“.

Ontdekkingen van het onderzoek

Onderzoek heeft aangetoond dat twee cannabinoïdezuren, cannabigerolzuur (CBGA) en cannabidiolzuur (CBDA), zich kunnen binden aan het spike-eiwit van SARS-CoV-2. Door te binden aan het spike-eiwit kan de verbinding voorkomen dat het virus de cellen kan binnendringen en een infectie kan veroorzaken. Dit onderzoeksresultaat biedt dus weer nieuwe mogelijkheden om de ziekte beter te voorkomen en te behandelen.

Oraal bio-beschikbaar en met een lange geschiedenis van veilig menselijk gebruik, hebben deze cannabinoïden, geïsoleerd of in hennep extracten, het potentieel om zowel infectie door SARS-CoV-2 te voorkomen als te behandelen,” schreven de onderzoekers in een samenvatting van de studie.

Richard van Breemen leidde de studie. Hij is een onderzoeker van Oregon State’s Global Hemp Innovation Center in het College of Pharmacy en Linus Pauling Institute. Dit onderzoek is uitgevoerd in samenwerking met de Oregon Health & Science University en haar onderzoekers. Van Breeman geeft aan dat de cannabinoïden veel voorkomen en gemakkelijk te verkrijgen zijn.

Deze cannabinoïdezuren zijn overvloedig aanwezig in hennep en in veel hennep extracten,” zei van Breemen. “Het zijn geen gereguleerde stoffen zoals THC, het psychoactieve ingrediënt in marihuana, en ze hebben een goed veiligheidsprofiel bij mensen.”

Van Breemen geeft ook aan dat CBDA en CBGA ervoor zorgen dat er geen varianten op kunnen komen omdat beide zuren deze werking blokkeerden. Hij zei dat “uit ons onderzoek bleek dat de hennepverbindingen even effectief waren tegen varianten van SARS-CoV-2, waaronder variant B.1.1.7 (Alpha-variant), die voor het eerst werd ontdekt in het Verenigd Koninkrijk, en variant B.1.351 (Beta-variant), voor het eerst ontdekt in Zuid-Afrika.”

Het spike-eiwit is hetzelfde deel van het virus dat het doelwit vormt van corona-vaccins en antilichaamtherapieën. SARS-CoV-2 heeft naast het spike-eiwit nog drie structurele eiwitten, 16 niet-structurele eiwitten en verschillende “accessoires”, zoals Van Breemen ze noemt. Al deze eiwitten zijn potentiële doelwitten voor geneesmiddelen die ontwikkeld zijn om het coronavirus te voorkomen.

“Elk deel van de infectie- en replicatiecyclus is een potentieel doelwit voor antivirale interventie, en de verbinding van het receptorbindende domein van het spike-eiwit met de menselijke celoppervlaktereceptor ACE2 is een kritieke stap in die cyclus,” geeft Breeman aan. “Dat betekent dat cel-ingangremmers, zoals de zuren uit hennep, gebruikt zouden kunnen worden om SARS-CoV-2-infectie te voorkomen en ook om infecties te verkorten door te voorkomen dat virusdeeltjes menselijke cellen infecteren. Ze binden zich aan de spikeiwitten, zodat die eiwitten zich niet kunnen binden aan het ACE2-enzym, dat overvloedig aanwezig is op het buitenmembraan van endotheelcellen in de longen en andere organen.”

Hennep te gebruiken als geneesmiddel

Verder onderzoek is wel nog nodig. Van Breemen geeft aan dat deze studie alleen aantoont dat de cannabinoïden kunnen worden gebruikt en ontwikkeld tot geneesmiddelen om Covid-19 te voorkomen of te behandelen.

Deze verbindingen kunnen oraal worden ingenomen en hebben een lange geschiedenis van veilig gebruik bij mensen,” merkte van Breemen op. “Ze hebben de potentie om zowel infectie met SARS-CoV-2 te voorkomen als te behandelen. CBDA en CBGA worden door de hennepplant geproduceerd als precursoren van CBD en CBG, die bij veel consumenten bekend zijn. Ze verschillen echter van de zuren en zitten niet in hennepproducten.

Effectief tegen nieuwe corona-varianten

Het onderzoek toonde ook aan dat de cannabinoïden effectief waren tegen nieuwe varianten van het virus. Volgens Van Breemen is dit voor gezondheidsfunctionarissen en clinici “een van de belangrijkste zorgen” in de huidige pandemie.

Deze varianten staan erom bekend dat ze antilichamen tegen SARS-CoV-2 van de vroege lijn ontwijken, wat uiteraard zorgwekkend is gezien het feit dat de huidige vaccinatiestrategieën vertrouwen op het spike-eiwit van de vroege lijn als antigeen,” zei Van Breemen. “Onze gegevens laten zien dat CBDA en CBGA effectief zijn tegen de twee varianten die we hebben onderzocht, en we hopen dat die trend zich zal uitbreiden naar andere bestaande en toekomstige varianten.”

Van Breemen gaf ook aan dat “resistente varianten nog steeds zouden kunnen ontstaan te midden van wijdverbreid gebruik van cannabinoïden, maar dat de combinatie van vaccinatie en CBDA/CBGA-behandeling zou moeten zorgen voor een veel uitdagender omgeving voor SARS-CoV-2.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie