Door corona daalde in 2020 vooral het welzijn van jongvolwassen, studenten en migranten

De maatregelen die zijn genomen om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen hebben veel impact op de Nederlandse samenleving. Er zijn veel mensen die op verschillende manieren zijn geraakt door deze maatregelen. Ondernemers zijn financieel erg hard geraakt. Natuurlijk zijn er ook bedrijven die niet veel omzet zijn verloren, maar bepaalde sectoren liggen al bijna de gehele coronacrisis helemaal plat. Er is natuurlijk steun vanuit de overheid, maar de ondernemers willen natuurlijk niets liever dan gewoon weer open. Als je bijvoorbeeld een restaurant hebt, heb je het afgelopen jaar veel omzet misgelopen.

corona depressie

Bedrijven protesteren

Afgelopen dinsdag waren er veel bedrijven die protesteerden tegen de coronamaatregelen. Er waren bijvoorbeeld cafés en restaurants die hun terrassen openden. Uiteindelijk greep de politie en de handhaving op de meeste plekken snel in bij de zaken die toch open zijn gegaan. Daarom hebben veel restaurants besloten om het protest te staken aangezien er op verschillende plekken werd gedreigd met het innemen van de horecavergunning. Dit willen de eigenaren van de restaurants natuurlijk voorkomen en daarom gingen de meeste zaken toch weer dicht. 

Afname van het welzijn

Naast de financiële schade die is ontstaan door de maatregelen tegen het coronavirus zijn er ook veel mensen die minder gelukkig zijn geworden door de gevolgen van deze maatregelen. Er zijn een aantal groepen die het hardst zijn getroffen door de maatregelen. Het Sociaal en Cultureel Planbureau(SCP) concludeert dat vooral het welzijn van jongvolwassenen, scholieren, studenten, zelfstandigen en mensen met een migratieachtergrond is afgenomen. Natuurlijk raken de maatregelen iedereen, maar de onderzoekers vertellen dat andere bevolkingsgroepen over het algemeen niet minder tevreden zijn met hun leven dan voor de coronacrisis. 

Jongvolwassenen

corona ongelukkig

Het rapport van het SCP heeft uitgewezen dat jongvolwassenen erg hard zijn geraakt door de maatregelen. Hierbij gaat het vooral om de groep jongeren met een lage sociaaleconomische status. Veel van deze jongeren waren werkzaam in sectoren waarbinnen veel banen zijn verdwenen. Bovendien hadden de meeste van deze jongeren een nul-uren-contract. Hierdoor zijn zij de eerste die hun werk en inkomen verliezen als het slecht gaat met een bedrijf. Bovendien konden jongeren weinig sociale contacten hebben waardoor hun welzijn over het algemeen is gedaald.

Online onderwijs

Veel jongeren worden ook minder gelukkig doordat zij al een tijd weinig fysieke lessen hebben gehad. Het online onderwijs is volgens veel studenten een stuk minder goed dan onderwijs op locatie. Bovendien missen veel jongeren de sociale contacten die zij op hun school of opleiding hadden.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie