Coronavirus: werkeloosheid in Europa niet afgenomen gedurende januari

De maatregelen die er op dit moment zijn, moeten er voor zorgen dat het coronavirus zich niet verder kan verspreiden onder de Nederlandse bevolking. Er zijn verschillende maatregelen die de afgelopen tijd op weinig steun van de mensen in Nederland kunnen rekenen. Dat komt vooral doordat dit de maatregelen zijn die er voor zorgen dat veel mensen hun werk kwijtraken. Vooral jongeren zijn hard getroffen door de coronamaatregelen. Veel jongeren werkten in de horeca of in een andere sector die niet open kan blijven door de maatregelen. 

corona werkeloos

Weinig steun voor de maatregelen

Er wordt regelmatig onderzoek gedaan naar het draagvlak voor de maatregelen. Dat onderzoek is belangrijk aangezien het kabinet hierdoor een beter beeld krijgt van wat het volk van de coronamaatregelen vindt. Zij kunnen hier bijvoorbeeld rekening mee houden wanneer het tijd is om versoepelingen door te voeren. Uit het meest recente onderzoek van I&O research is gebleken dat er steeds minder steun is voor het coronabeleid van het kabinet. Er zijn steeds minder mensen die het eens zijn met de maatregelen die op dit moment van kracht zijn om te voorkomen dat het coronavirus zich verder kan verspreiden. 

Werkeloosheid door corona

Het Europees statistiekbureau Eurostat heeft onderzoek gedaan naar de werkeloosheid in Europa en de werkeloosheid in de eurozone. Uit de cijfers die zij voor dit onderzoek hebben gebruikt is gebleken dat de werkeloosheid zowel in de eurozone als in de rest van Europa niet is toegenomen in januari. De werkeloosheid is volgens Eurostat gelijk gebleven. Het is wel van belang om hierbij te onthouden dat er ook steeds meer mensen zijn die als gevolg van een lockdown de zoektocht naar een baan hebben gestaakt. Zij kiezen er dan bijvoorbeeld voor om een tijdje voor de kinderen te zorgen in plaats van te werken.

Werkeloosheid blijft stabiel

Volgens Eurostat is de werkeloosheid in de eurozone gedurende de maand januari stabiel gebleven op 8,1 procent. Dat betekent dat er in de gehele eurozone zo’n 13,3 miljoen mensen die zonder baan zitten. Dit is net zo veel als in de maand daarvoor. In de Europese Unie is de werkeloosheidsgraad iets lager. Hier is het zo’n 7,3 procent. Er zijn in de gehele Europese Unie dus zo’n 15,7 miljoen mensen die geen baan hebben. Ook dit is niet meer geworden ten opzichte van de maand daarvoor. Op jaarbasis is de werkeloosheid in januari zowel in de eurozone als in de Europese Unie met zo’n 7 procent gestegen.

corona eenzaam

Jeugdwerkeloosheid

De jeugdwerkeloosheid is in januari in de eurozone heel licht gedaald. Toch zijn er nog steeds zo’n 2,4 miljoen mensen die jonger zijn dan 25 jaar werkeloos. In Nederland zijn er ook steeds meer jongeren die hun baantje kwijtraken als gevolg van de coronamaatregelen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie