Ziekteverzuim door coronavirus opgelopen tot gemiddeld 3 maanden

Het is voor bedrijven erg vervelend dat het coronavirus in Nederland is. Zo is het bijvoorbeeld voor bedrijven die door de maatregelen niet volledig open kunnen blijven erg vervelend dat deze maatregelen er zijn. Zij lijden veel financiële schade door deze maatregelen. Er is wel steun vanuit de overheid, maar dit is voor de meeste ondernemers lang niet genoeg om het geleden verlies te compenseren. Veel mensen denken dat alleen de horeca wordt getroffen door deze maatregelen, maar er zijn nog veel meer sectoren die veel financiële schade hebben geleden als gevolg van de maatregelen.

Ziekteverzuim door coronavirus opgelopen tot gemiddeld 3 maanden 1

Financiële schade door de maatregelen

Er zijn dus veel bedrijven die financiële schade hebben geleden doordat de maatregelen tegen het coronavirus zo streng zijn. Onder deze bedrijven vallen veel ondernemingen die actief zijn in de horeca sector. Deze sector lijdt al sinds het begin van de coronacrisis ernstig onder de maatregelen die zijn genomen om het virus te verslaan. Toch zijn er ook andere sectoren die net zo hard zijn geraakt. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan bedrijven die actief zijn in de evenementenbranche. Deze hele sector staat al sinds het begin van de coronacrisis helemaal stil wat grote gevolgen kan hebben voor ondernemers. 

Meer verzuim

Arbo Unie heeft gegevens uit de eerste golf van het coronavirus vergeleken met gegevens van de afgelopen periode. Hier kwamen een aantal opvallende resultaten uit. Zo is het gemiddelde verzuim van mensen die besmet waren met het coronavirus veel langer geworden gedurende de tweede golf. In het begin van de coronacrisis was het gemiddelde verzuim van medewerkers die besmet waren met het virus ongeveer twee maanden. Dit is veel langer geworden gedurende de tweede golf. Het gemiddelde verzuim van mensen die besmet zijn geweest met het virus is volgens de Arbo Unie op dit moment zo’n drie maanden. 

Wat is de reden voor dit extra verzuim?

Arbo Unie weet natuurlijk niet zeker wat de reden is dat mensen zich gedurende de tweede golf gemiddeld langer ziek melden wanneer zij besmet raken met het coronavirus. Volgens de arbodienstverlener zijn er wel een aantal zaken die mogelijk de oorzaak van het toenemen van het verzuim kunnen zijn. Zo is het zeer waarschijnlijk dat vooral mentale factoren er voor zorgen dat mensen zich gemiddeld langer ziek melden. Mensen zijn letterlijk en figuurlijk klaar met corona en daarom hebben zij eerder de neiging om thuis te blijven wanneer daar een aanleiding voor is. 

corona regel

Mentale klachten door corona

Het coronavirus heeft er bij veel mensen voor gezorgd dat hun mentale gezondheid achteruit is gegaan. Dat komt waarschijnlijk grotendeels door het missen van sociale contacten. Daarnaast is het cancelen van veel evenementen en andere dingen waar mensen zich op kunnen verheugen ook één van de oorzaken van de toename van mentale problemen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie