corona zorg

Het coronavirus heeft op verschillende manieren grote gevolgen voor Nederland. Allereerst is het uiteraard een virus waar mensen aan kunnen overlijden of ernstig ziek van kunnen worden. Daarom is het van belang dat het virus niet onderschat wordt aangezien er ook relatief jonge mensen zijn die ernstige klachten overhouden aan het coronavirus. Dat is voor hen erg vervelend en daarom moeten de maatregelen serieus worden genomen. Doordat er zo veel mensen in het ziekenhuis zijn beland met corona moest veel zorg worden uitgesteld. Het is niet gek dat dit grote gevolgen heeft voor patiënten die niet behandeld worden omdat de ziekenhuizen te vol liggen. 

corona zorg

Reguliere zorg uitgesteld

De coronacrisis heeft er voor gezorgd dat veel reguliere zorg is uitgesteld. Dat is een gevolg van de grote drukte in de ziekenhuizen. Hierdoor was er voor veel patiënten die eigenlijk naar het ziekenhuis moesten geen plek waardoor zij moesten wachten. Bovendien kwam het ook vaak voor dat er niet het juiste personeel beschikbaar was voor een bepaalde behandeling. Er is onderzoek gedaan naar de cijfers van het Elisabeth-Tweesteden Ziekenhuis. Tijdens dit onderzoek werd er gekeken naar hoeveel patiënten complicaties hebben opgelopen doordat de zorg waar zij recht op hadden uitgesteld moest worden. 

68 patiënten

Tot nu toe is er uit de interne registratie van het ziekenhuis gebleken dat er 68 patiënten zijn die complicaties hebben gekregen nadat hun zorg is uitgesteld door corona. Volgens het ziekenhuis is dit slechts het topje van de ijsberg. Zij verwachten dat er nog veel meer mensen zijn die als gevolg van de uitgestelde zorg complicaties hebben opgelopen. Dit is natuurlijk erg vervelend voor de patiënten, helemaal wanneer je een levensbedreigende ziekte hebt. Volgens het ziekenhuis zou het bij ongeveer de helft van de patiënten gaan om mensen die kanker hebben. Daarnaast zijn er ook patiënten die bijvoorbeeld last hebben van een ernstige oogziekte of een hart-en-vaatziekte.

corona groep

Overleden door uitgestelde zorg

Naast mensen die enkel complicaties hebben gekregen doordat hun zorg was uitgesteld, zijn er zelfs mensen overleden door het gebrek aan goede zorg. Zo is er bijvoorbeeld een verhaal bekend van een vrouw die 80 jaar oud was en bloed in haar ontlasting had. Het onderzoek wat hiernaar gedaan zou worden werd enkele maanden uitgesteld. Toen het eindelijk tijd was voor het onderzoek bleek dat de vrouw een darmtumor had. Doordat het zo lang duurde voordat dit ontdekt werd was de tumor al uitgezaaid naar haar blaas waardoor zij ten tijde van het onderzoek al te zwak was om nog behandeld te worden. Dit soort sterfgevallen zijn het resultaat van het uitstellen van reguliere zorg.

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie