Een verlenging van de corona lockdown, hoe lang houden we economisch gezien nog vol in 2021

Het coronavirus is inmiddels al 10 maanden onder ons. Al vrij snel werden er maatregelen getroffen die zowel directe als indirecte gevolgen hadden voor de economie. De afgelopen weken gelden er erg strenge regels, die de economie erg beïnvloeden. Om bedrijven overeind te houden, zijn er erg veel steunpakketten. Deze steunpakketten kosten erg veel geld en nu de lockdown wordt verlengd, dient er nog meer geld hier naartoe te gaan. De vraag hoe lang we dit economisch gezien nog vol kunnen houden, speelt bij erg veel mensen door het hoofd.

Hoe gaat het nu met de economie in Nederland?

Iets langer dan een maand geleden is er een strenge lockdown gestart in Nederland. Hierbij werd er gedacht dat het ervoor zou zorgen dat we het coronavirus onder controle zouden krijgen. Dit is helaas nog niet gelukt. Naast de gevolgen voor de gezondheidszorg in Nederland, heeft het ook gevolgen voor de economie. De economie is momenteel erg afhankelijk van het coronavirus en met het virus gaat het momenteel niet goed. De verlenging van de lockdown zal de achteruitgang van de economie alleen maar verergeren. 

Er wordt veel meer online gekocht

Een verandering die vooral tijdens de tweede lockdown erg duidelijk te zien is, is dat er aanzienlijk meer via het internet wordt gekocht. Je ziet dat het percentage online aankopen omhoog schiet en de offline aankomen in een diep dal terecht zijn gekomen. Wat betreft de totale verkopen is er ook een flink dal te zien. 

corona232

Tijdens de eerste corona lockdown werd er meer gespaard

Tijdens de eerste lockdown in Nederland die aanzienlijk minder streng was, werd er veel meer gespaard. Er is dan ook in mei een flinke piek te zien in de hoeveelheid dat er gespaard is. Dit heeft voornamelijk te maken met dat men niet wist wat het virus zou veroorzaken. Men is massaal geld apart gaan zetten voor de zekerheid. Nu het einde van de corona crisis in zicht is door de vaccinaties, zie je dat er stukken meer wordt uitgegeven.

Pas als het virus weer onder controle is, kan de exacte hoeveelheid economische schade worden vastgelegd

Pas op het moment dat de steunpakketten zijn afgebouwd en we het virus onder controle hebben, kan er gekeken worden naar hoeveel economische schade er precies geleden is. Hierbij wordt er gekeken naar de arbeidsmarkt, het spaargeld van gezinnen en de hoeveelheid bedrijven die nog overeind staan. Het opvallende aan het aantal bedrijven dat nog overeind staat, is dat er minder failoismeneten zijn dan een jaar eerder. Hierbij wordt er gedacht dat deze na steunpakketten zullen omvallen. 

corona 223

Het is voor nu nog de vraag wat men gaat doen met het geld dat ze gespaard hebben tijdens de corona crisis. Er wordt door verschillende economen verwacht dat een groot gedeelte van dit spaargeld weer terug de economie instroomt. Echter, wanneer dit niet gebeurd, zal dat zorgen voor een flinke impact op de economie. Het blijft voor nu dus voornamelijk nog even afwachten.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie