De coronamatregelen die er op dit moment gelden

De coronamaatregelen zijn de afgelopen maanden redelijk vaak aangepast. Dit zorgt ervoor dat niet iedereen weet waar ze aan toe zijn. Om ervoor te zorgen dat hier geen sprake meer van is, hebben wij dit artikel opgesteld. In dit artikel worden de coronamaatregelen die nu gelden uitgelegd en op een rijtje gezet.

Werk thuis!

Een coronamaatregel die momenteel geldt, is dat je zoveel als mogelijk is thuis moeten werken. Alleen wanneer het echt niet anders kan, is het mogelijk om naar het werkt te komen. Mocht thuiswerken bij een bedrijf erg lastig zijn, dan dient de werkgever passende maatregelen te treffen. Zo is hij in dat geval verantwoordelijk voor het spreiden van de werktijden. Dit om te voorkomen dat er veel mensen tegelijkertijd in één ruimte zijn. Mocht een bedrijf zich heir niet goed aan houden, dan kan het bedrijf voor 14 dagen gesloten worden. 

Houd ten alle tijden 1,5 meter afstand van elkaar

Een maatregel die de afgelopen maanden niet is veranderd, is de 1,5 meter afstand maatregel. Het is de bedoeling dat iedereen zich hieraan houdt en daardoor minder snel besmettingen ontstaan. Dit geldt zowel op straat, als in winkels of andere gebouwen. Mocht het waarborgen van de 1,5 meter niet mogelijk zijn, dan is het belangrijk dat mensen deze plek vermijden. 

De hygiëne is van groot belang

Naast de 1,5 meter afstand geldt er ook al lang dat je de handen moet wassen wanneer je thuiskomt. Daarnaast dienen er bij winkels ontsmettingsmiddelen te zijn. Ook is het belangrijk dat er niet in de handen geniest of gehoest wordt. Probeer dit zoveel mogelijk in de binnenkant van de elleboog te doen. 

corona maatregelen dit moment

Vermijd drukte

In groepen kan het coronavirus zich snel verspreiden. Het is daarom belangrijk dat drukte wordt vermeden. Het gaat hier zowel om groepen in openbare ruimtes, als om groepen met vrienden. Mocht er toch situaties optreden waar meer mensen bij elkaar aanwezig zijn dan dat is toegestaan, dan mogen handhavers hierop ingrijpen. De reden waarom drukte vermeden moet worden, is omdat een bron- en contactonderzoek anders stukken lastiger is uit te voeren. Daarnaast onstaan er op drukke plekken al snel veel besmettingen.

Draag een mondkapje in openbaare ruimtes

Een coronamaatregel die sinds 1 december verplicht is, is dat je een mondkapje dient te dragen in publiekelijke ruimtes. Hierbij kun je denken aan winkels, musea, gemeentehuizen en stations. Wanneer deze maatregel niet wordt opgevolgd, is het mogeljk dat er een boete wordt opgelegd. Het bedrag van deze boete is 95 euro. Doordat de boete onder de 100 euro blijft, heeft dit dus geen gevolgen voor het strafblad. Mocht je willen weten welke coronamatregelen er nog meer gelden, dan kun je kijken op de site van de RIVM.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie