Geen coronamaatregelen voor de kerk in Urk, hoe kan dat?

Er zijn veel mensen in Nederland die niet tevreden zijn met de coronamaatregelen waar we op dit moment mee te maken hebben. De meeste mensen protesteren niet tegen de maatregelen, maar er zijn de laatste tijd steeds meer demonstraties van mensen die vinden dat de coronamaatregelen zo snel mogelijk moeten verdwijnen. Vaak vinden de mensen die naar dit soort demonstraties toe gaan dat de schade die ontstaat door de maatregelen groter is dan de schade die de maatregelen voorkomen. Hiermee bedoelen zij vooral de schade aan de economie en de mentale problemen die veel mensen ervaren. Dit zijn namelijk ook allemaal gevolgen van de coronamaatregelen.

corona kerk

Kerkdienst in Urk

Naast de demonstraties die op verschillende plekken in het land worden georganiseerd zijn er ook andere manieren om te demonstreren tegen de maatregelen. Dit weekend was er in Urk een kerkdienst die net zo als ‘normaal’ werd gehouden. Afstand houden was niet verplicht en niemand hoefde verplicht een mondkapje op te doen. Tijdens deze kerkdienst die werd gehouden in de Sionkerk in Urk waren zo’n 350 tot 400 mensen aanwezig. Dit stootte veel mensen tegen het verkeerde been omdat zij bang zijn dat het er voor zorgt dat er nog meer nieuwe besmettingen bijkomen. Toch is het volgens de wet legaal wat de kerk in Urk doet, hoe kan dat?

Godsdienstvrijheid

Het is in Nederland voor kerken niet verplicht om zich aan alle coronamaatregelen die door de overheid zijn ingevoerd te houden. Dit is niet verplicht door het recht op godsdienstvrijheid. Daarom mag een kerk in principe beslissen om niet mee te doen met de coronamaatregelen omdat zij hun geloof liever zonder deze beperkingen uitoefenen. De kerk in kwestie geeft in een verklaring aan dat de kerk heeft besloten om de coronaregels los te laten voor de ‘zielenheil van de mens’. Volgens de kerk is het contact weg en wordt er niet aan de psychische nood van de gemeente gedacht. 

corona virus

Artikel 6

Door artikel 6 in de Nederlandse grondwet is geregeld dat iedereen in Nederland het recht heeft om zijn of haar godsdienst of levensovertuiging uit te voeren zolang ze zich aan de wet houden. Op basis van deze wet is het voor de overheid alleen mogelijk om buiten gebouwen en besloten plaatsen maatregelen die de volksgezondheid moeten beschermen op te leggen. Volgens Herman Broring, hoogleraar bestuursrecht van de Rijksuniversiteit Groningen, is het recht op godsdienstvrijheid van vroeger uit net iets beter geregeld dan andere rechten. Dit komt doordat deze rechten in de negentiende eeuw werden bekrachtigd.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie