Blijven mensen wel thuis in de coronacrisis tijdens de gedeeltelijke lockdown in 2020?

Het is voor vrijwel iedereen een apart jaar. De coronamaatregelen zorgen namelijk voor flink wat beperkingen. Een lange tijd zag je bijna niemand meer buiten en waren de wegen rustiger. Toch lijkt dit nu anders te gaan en houdt niet iedereen zich meer aan alle maatregelen. Een maatregel die door velen wordt genegeerd, is dat je zo veel als mogelijk is thuis moet blijven. 

De telefoongegevens van Google gebruiken in de coronacrisis

Google kan aan de hand van de gegevens van onder andere de telefoon, zien wie waar is. De gegevens die Google heeft vrijgegeven over de mensen in Nederland zijn vrij schrokkend. Vooral in Groningen en Drenthe lijkt het dat men niks wilt weten van de maatregel die zegt dat je zoveel mogelijk thuis dient te blijven. 

corona thuisblijven

In de gegevens is er te zien dat steeds meer mensen na verloop van tijd minder rekening zijn gaan houden met de maatregelen. Zo werken op dit moment een hoop mensen alsnog op het kantoor. Daarnaast gaat de gemiddelde Nederlander alsnog veel langs de winkel. Ten opzichte van dezelfde week vorig jaar, komt met nu zo;n 20% minder buiten. 

Hoe bepaald Google dit?

Google kijkt per dag naar hoe vaak welke mensen op bepaalde plaatsen zijn. Die gegevens worden gemonitord en vervolgens vergeleken met andere dagen. De plaatsen waar voornamelijk naar gekeken wordt, is de werkplek, het openbaar vervoer, thuis en de winkels. Door deze gegevens te vergelijken met voorgaande jaren, is er veel te zeggen over hoe men met de maatregelen omgaat.

google en corona

Het komt de laatste tijd steeds vaker naar buiten dat grote groepen mensen klaar zijn met de coronamaatregelen. Dit is dan ook duidelijk terug te zien in de gegevens. Helaas zijn de maatregelen hardnodig en zijn we voorlopig nog niet van het coronavirus af. Door deze gegevens openbaar te maken, hoopt de overheid meer bewustwording te creëren. Daarnaast kan dat er ook toe leiden dat er meer maatregelen getroffen gaan worden.  

Er is weer een stijging in de cijfers te zien

Het leek een periode weer de goede kant op te gaan met het aantal coronabesmettingen. Zo was er een langere periode dagelijks een vermindering te zien. Toch blijkt het nu dat het alsnog niet de goede kant op gaat. Afgelopen 24 uur zijn er namelijk weer rond de 6.000 nieuwe coronabesmettingen bijgekomen. Echter, dat dit aantal hoger uitvalt, kan ook te maken hebben met het feit dat er meer getest wordt.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie