Versoepelingen coronamaatregelen maken omzetverlies winkels deels goed

Er zijn veel sectoren hard getroffen door de coronamaatregelen. Een aantal sectoren krijgen veel aandacht in de landelijke media, maar er zijn nog veel meer bedrijven die ernstig te lijden hebben onder de maatregelen. Dit komt natuurlijk doordat veel coronamaatregelen er voor zorgen dat bedrijven hun werk niet kunnen doen zoals zij dit voor de komst van het virus konden doen. Het gaat hierbij bijvoorbeeld om mensen met een eigen winkel. Winkels kunnen hun werk niet meer doen aangezien het niet toegestaan is om met veel mensen tegelijkertijd in een winkel te staan. Dat zorgt bij veel ondernemers voor een grote afname van de omzet. 

corona winkel

Omzet teruggelopen door corona

Veel bedrijven kunnen door de coronamaatregelen hun werk niet op de normale manier doen. Hierbij kun je bijvoorbeeld denken aan winkels die kleding of andere spullen verkopen Zij mochten als gevolg van de maatregelen hun winkels niet openen op de manier waarop dit normaal gesproken gebeurt. Alle winkels die volgens de overheid niet noodzakelijk zijn moesten een tijd lang dicht. Dit zorgde voor een grote afname van de omzet van winkels in het algemeen. Daarom konden veel winkeliers niet wachten totdat de maatregelen voor winkels in Nederland versoepeld werden. Op dit moment mogen winkels weer deels open. 

Click & collect

In het begin van de lockdown waar we op dit moment nog steeds in zitten mochten winkels niet open blijven. Daarom waren veel winkeliers blij toen werd aangekondigd dat er vanaf 10 februari een nieuwe manier van winkelen mogelijk was. Het ging hierbij om het click & collect systeem. Hierbij konden mensen op het internet producten bestellen om deze vervolgens op te halen in hun favoriete winkel. Dat zorgde al voor meer omzet dan toen de winkels enkel online hun producten konden verkopen. Toch vinden veel winkeleigenaren dat dit nieuwe systeem weinig toegevoegde waarde heeft aangezien mensen hun kleding alsnog niet kunnen passen in de winkel.

Winkelen op afspraak

Het click & collect systeem zorgde er voor dat veel winkels weer iets meer omzet konden draaien. Dit is natuurlijk nooit zo veel als de omzet die zij normaal gesproken zouden draaien, maar het is in ieder geval beter dan niets. Toen duidelijk werd dat click & collect voor veel winkels niet genoeg was, werd het winkelen op afspraak ingevoerd. Dit betekent dat je een afspraak kunt maken bij je favoriete winkel. Je krijgt dan samen met een aantal andere klanten de winkel voor een bepaalde tijd tot je beschikking. Zo kun je op een veilige manier een bezoek brengen aan je favoriete winkel. Bovendien doet dit de omzet van winkels goed.

corona steun overheid

Stijging van de omzet

Uit gegevens van ING blijkt dat de waarde van pintransacties als gevolg van de lockdown met zo’n 31 procent zijn afgenomen. De versoepelingen voor winkels hadden een positief effect, maar dit is nog lang niet op het oude niveau. Wel steeg de waarde van pintransacties volgens ING met zo’n 17 procent door de versoepelingen van de coronamaatregelen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie