41% gebruikers coronamelder luistert naar app

Er zijn erg veel maatregelen die er voor moeten zorgen dat het coronavirus zich niet sneller door ons land kan verspreiden. Gister werd daarom aangekondigd dat de lockdown nog eens met drie weken wordt verlengd. Dat vinden veel mensen erg vervelend, maar het was te verwachten aangezien het aantal nieuwe besmettingen steeds hoger wordt. Hierdoor is het volgens het kabinet en het OMT geen goed idee om nu al over te gaan tot het versoepelen van maatregelen. Wel is besloten om met het invoeren van de zomertijd de avondklok één uur later in te laten gaan. Dit zou het voor de politie minder moeilijk moeten maken om deze regel te handhaven.

corona quarantaine

De app

Het is dus nodig om maatregelen te nemen om te voorkomen dat het coronavirus zich verder verspreidt. Toch zijn er ook een aantal andere dingen die er voor zouden kunnen zorgen dat we met minder maatregelen toch het grootste deel van de nieuwe besmettingen zouden kunnen voorkomen. Een goed voorbeeld hiervan is de coronamelder app. Dat is een app die je een melding geeft wanneer je in contact bent gekomen met iemand die besmet is met het coronavirus. Op die manier kun je dus ook wanneer iemand die je niet kent, maar waarmee je wel in contact bent gekomen besmet blijkt in quarantaine gaan om te voorkomen dat je anderen besmet.

4 op de 10

De Erasmus Universiteit Rotterdam heeft onderzoek gedaan naar de werking van deze app. Hier werd vooral gekeken naar hoeveel mensen de app gebruikten en hoeveel van deze mensen ook daadwerkelijk in quarantaine gaat bij een melding van de app. Uit dit onderzoek kwam naar voren dat zeker 41% van de mensen die de coronamelder app heeft geïnstalleerd ook echt in quarantaine gaat wanneer de app aangeeft dat dit moet. Het maakte voor de mensen die in dit onderzoek zijn ondervraagd eigenlijk weinig verschil of ze wel of geen klachten hadden. Dit zijn vrij zorgwekkende cijfers doordat blijkbaar minder dan de helft van de gebruikers van de app ook echt wat doet met de informatie die ze krijgen. 

coronavirus Britse variant

Werking van de app

Het effect van de coronamelder app valt dus in twijfel te trekken. Als minder dan de helft van de gebruikers van de app zich laat testen wanneer zij een melding krijgen, is er dus een groot deel die zich hier niets van aan trekt. Dat betekent dat zij bewust het risico nemen om anderen te besmetten.

Toch valt in bepaalde cijfers te zien dat mensen die de coronamelder app gebruiken zich over het algemeen beter aan de maatregelen houden. Uit het onderzoek van de Erasmus Universiteit blijkt ook dat slechts 45 procent van de mensen thuisblijven na een melding van de coronamelder app. De resultaten liggen iets later dan de resultaten van onderzoeken die eerder door het RIVM waren uitgevoerd, maar veel verschil is er niet. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie